čtvrtek 24. října 2019

Výlet na Krkonošskou vyhlídku a hrad Pecka

Hned ráno nám u dveří pokoje jako snídaně přistane obrovskej koš plnej jídla, a tak nás čeká skvělej start dne. Je tam snad úplně všechno včetně lahve vína, který teda rozhodně snídat nebudeme, ale někdo by třeba mohl. A tak se dosyta najíme, protože nás čeká menší výlet do okolí, tak ať máme sílu.

Sbíráme houby 

Z našeho penzionku máme naplánovanej kratší, asi sedmikilometrovej výlet, kde hlavním cílem trasy je Krkonošská vyhlídka a hrad Pecka. Vydáme se tedy
po žluté nahoru po asfaltce a jakmile skončí obydlí, zahýbáme doleva na modrou značku, která už jde hezky polňačkou.

Naše snídaně z košíku

Zanedlouho nás modrá značka dovede k prvnímu cíli našeho výletu, ke Krkonošské vyhlídce. Je tam zajímavá informační tabule s popisem toho, co všechno jde odtud vidět a počasí máme jakš takš, takže i viditelnost je poměrně dobrá a panorama to je teda moc hezký.

Na Krkonošské vyhlídce

Pak pokračujeme dál po turistické lesem, až se objevíme u asfaltky, po které ujdeme jen pár kroků a narazíme na odbočku k hradu Pecka. Jelikož není sezóna a turisti tu teď nejsou, což můžeme potvrdit, jelikož jsme dosud nepotkaly ani živáčka, tak je hrad pro veřejnost uzavřen a prohlídky se nekonají.

Na výletě v Podkrkonoší

Máme ale to štěstí, že tam zrovna probíhá rekonstrukce, a tak je hrad okupován dělníky a my se tak dostaneme aspoň na nádvoří. Hrad už je v takovým horším stavu, řekla bych, že je to spíš polozřícenina. Nicméně na nádvoří zřejmě probíhala nějaká výstava soch kterou nikdo neuklidil, a tak se můžeme pokochat sochama zvířat jednak z pískovce a pak taky z kovů.

Hrad Pecka

Taky výhled z hradu stojí za to a když už se jej dostatečně nabažíme, vydáváme se dolů po chodníku do centra obce na náměstí. Obě restaurace jsou zavřené, možná dokonce navždy, a tak volíme jedinej podnik, kam se dá jít a to je cukrárna Zlatá Pecka. Je to vyhlášenej lokál, kam jsme stejně chtěly zajít po obědě, nedá se tedy nic dělat a jsme tu už teď.

Naštěstí tu dělají kromě sladkýho i něco k jídlu, takže si dáváme tortilu a pak taky zkoušíme místní zákusek, pohár a excelentní točenou zmrzlinu. Tou je totiž cukrárna proslavená. Je to přírodní zmrzka, kdy si vyberete mezi jogurtovým a smetanovým základem, do kterýho vám přímo před váma rozmixujou ovoce, dle vašeho výběru - od jahod, přes maliny, borůvky až třeba po rakytník.

V cukrárně Zlatá Pecka

Pak ještě zamíříme do obchodu a nakoupíme na večeři a pak už si to šineme lesem zpátky k penzionku. Po cestě na nás odevšad vykukujou krásný hřiby, který tam prostě nejde nechat, a tak nějaký nasbíráme a na ubytování je ještě čistíme.

Sbíráni hub do svázané mikiny

Na večer si ještě objednáme vyhřátí sauny, která je součástí penzionu a tak se na závěr dne ještě hezky prohřejeme a ochladíme a pak už nám nezbývá nic jinýho, než zalízt do pelechu!


Ubytování: penzion Pod vyhlídkou
Trasa pěšky: 7 km, 2 hod 20 min

Trasa našeho výletu na hrad Pecka




Žádné komentáře: