neděle 28. června 2020

Pěšky po Brdech se zastávkou U Dernerů a v pivovaru Kytín

Je neděle a my se jako skoro každej víkend chystáme někam na výlet. Máme v plánu dojet do Mníšku pod Brdy, tam se potkat s kamarádama a vyrazit na asi 15km okruh v Brdech. 

Skupinová fotka z výletu

Výlet je to nejvíc povedenej už od začátku, jelikož dorazí fakt spousta lidí. A tak se kromě nás tří na cestu vydává ještě Lukáš, Martin, Matěj, Barča s Kubou, Kamča a Tomáš s Evou, celkem tedy 11členná výprava!

Zámek v Mníšku pod Brdy

Vyrážíme tedy z Mníšku pod Brdy a míříme po zelené naučné stezce do poměrně velkýho kopce k baroknímu klášteru Skalka. Po cestě nás provází křížová cesta a nádherný výhledy do okolí. Jakmile se dostaneme až na samotnej vrchol, je tam moc pěkný poutní místo. Klášter, různý další náboženský stavby a samozřejmě jsme v Česku, tak nesmí chybět ani občerstvovací kiosek.

Naše výprava na poutním místě Skalka

Ten ale nevyužíváme, jelikož nás čeká ještě poměrně dlouhá cesta a hospůdek po cestě máme v plánu víc než dost. No a tak pokračujeme po červené turistické značce lesem, až zanedlouho narazíme na zmiňovanou hospůdku. Je to poměrně vyhlášenej podnik a jmenuje se U Dernerů. Není to nijaká nóbl restaurace, spíš naopak, ale má svoje kouzlo a bůhví proč se jí přezdívá Čunčí huba.

V hospůdce U Dernerů

Každopádně se tam usadíme a objednáváme si dokonce i nějaký jídlo, abysme měli energii na pokračování v cestě. Po obědě se pak ještě odměníme výbornýma domácíma koláčema a jsme připraveni ujít pár dalších kilometrů, abysme dorazili do obce Kytín, kde na nás čeká neméně slavnej pivovar.

 
Pivovar Kytín

Pivovar Kytín je moc krásnej podnik. Stará budova zrekonstruovaná v původním stylu a nám všem se tam moc líbí. Kluci si opravdu pochvalujou domácí pivo a podle toho, kolik je tam lidí, to bude dost populární místo. Ceny jsou tu trochu vyšší, ale za kvalitu člověku nevadí si připlatit. A pro nás nepivaře tam je toho taky dost na výběr a co ocení i děti, je určitě pískoviště.

Zastávka v dalším podniku, tentokrát v Kytíně

Postupně si tam za náma chodí všichni hrát a je super, že se tam člověk zabaví i s dítětem, aniž by muselo poslušně sedět dvě hodiny u stolu a kvůli nudě všechny ostatní prudit. Nakonec jsou všichni totálně od písku, ale to nám neva. Pak už je na čase zvednout kotvy a posunout se zase o kousek dál.

    
Na pískovišti v pivovaru Kytín  

Pak už dojdeme po žluté přes Stříbrnou Lhotu až zpátky do Mníšku, kde náš pěší výlet končí. Ne však úplně, na závěr si dáváme ještě točenou zmrzlinu na náměstí a relaxujeme na trávě pod lípama v jejich stínu. 

Cestou zpět do Mníšku a zasloužená zmrzka na závěr     

Pak už nasedáme do aut a autobusů a míříme zpátky do Prahy. Tenhle parádní výlet musíme brzo zopakovat, vyšlo nám nejen počasí, ale i veškerý občerstvení a odvážíme si tak spoustu zážitků na krásný místa a perfektní chvíle s kamarádama!


Trasa pěšky: 15 km, 4 hod 30 min

Mapa okruhu z Mníšku pod Brdy

Žádné komentáře: