neděle 23. srpna 2020

Koupání v přírodním termálním jezírku v Lúčkách

V neděli ráno vyrážíme na náš rodinnej prodlouženej víkend na Slovensku. Naší první zastávkou je městečko Bytča, v podstatě hned za hranicema, kde si dáváme zmrzlinu v známe cukrárně Kurtovič a taky se trochu projdeme, aby to sezení v autě nebylo tak zdlouhavý. Přece jen cesta v autě s rok a půl starým dítětem nejde na jeden zátah a povyražení jsou třeba.

Zastávka s Salaši Krajinka

Pak už je pomalu čas na oběd a naší další zastávkou je vyhlášená Salaš Krajinka těsně před Ružomberokem. Je to skvělý místo hned u hlavní cesty, a to je nejspíš taky důvod, proč je tu pokaždé tolik lidí. Kromě restaurace je tu taky obchůdek se sýry, se suvenýry a pekárna. Vše je vlastní výroby, z domácího chovu. Sice si člověk trošku připlatí, ale rozhodně to stojí za to. My si na oběd dáváme halušky s brynzou (jsme přece na Slovensku) a taky další dobroty.

Zvířátka k pohlazení a krmení na Salaši Krajinka

A aby nám trochu vytrávilo, jdeme se mrknout do okolí na výstavu traktorů a zemědělských strojů a pak taky hlavně na zvířátka, to se dětem líbí ze všeho nejvíc. Krmíme kozy, ovce, osla a já nevím co všechno. Všude pobíhají husy a kachny, je to opravdová salaš. Plní zážitků a najedení tak můžeme pokračovat dál v cestě až do cílové destinace, kterou je vesnice Lúčky, kde máme rezervovanej domeček přes Airbnb. Ubytování je fakt super, domeček je pěkně zařízeny, venku na terase je trampolína, skluzavka a nejrůznější odrážedla, což je pro děti jako dělaný. 

Pohoda na zahrádce domečku

Pak se rozhodneme neotálet a vyrazit ještě na menší výlet. Popovezeme se autem do horní části obce Lúčky, kde jsou známé kúpele (lázně) a je tam i parkoviště zdarma. V okolí je spousta kaváren a restaurací, takže kdyby měl někdo zájem se před cestou občerstvit, je tu dost možností. My ale jíst ani pít zrovna nepotřebujeme, a tak nahodíme dítě do nosítka, protože na kočárek tahle trasa fakt není a vyrážíme po modré turistické značce směr Kalameny.

Na cestě po modré značce

Cesta má na začátku mírný stoupání, na konci zas mírně klesá, ale většina cesty je v podstatě po rovince, po vrstevnici. Jsou tam i krásné výhledy, jako například tenhle.


Výhledy po cestě

Naším cílem je jezírko s názvem Termálný prameň Kalameny. Je to hodně zajímavý místo, kde chodí hlavně místní a válí se tam v horké vodě. Jsou to vlastně takový lázně zadarmo. Všechno je přírodní, jste obklopení trávou a lesem a voda je krásně teplá. Vyvěrající pramen příjemně bublá a má to tam svoje kouzlo. Člověk má pocit, že je hezky v přírodě a neobtěžujou ho tam davy turistů, milion stánků s občerstvením a hlasitá hudba, jak tomu bývá na bazénech. 

Malé termální jezírko v pozadí

Okolí jezírka by se teda dalo trochu vylepšit, lidi tam občas nechávají odpadky a v okolních lesích najdete spoustu toaleťáků, ale mimo sezónu to tu může být klidnější a čistější. Kousek dál je taky jeden stánek, kde si dáme něco k pití a pak už razíme stejnou cestou zase zpátky k autu. 

Koupání v přírodním termálním jezírku

Po dni plném cestování a zážitků ještě zahrajeme partičku společenské hry Party Alias a pak už všichni míříme k odpočinku do svých postelí, abychom se vyspali na další dobrodružný den.

Trasa pěšky: 4,5 km, 1 hod 40 min
Ubytování: Airbnb Lúčky

Trasa našeho pěšího výletu po Lúčkách





Žádné komentáře: