sobota 10. června 2017

Srbsko - shrnutí naší výpravy a pár rad na cestu

Tak teda na závěr celé naší spanilé výpravy přidávám článek, kterej by mohl být užitečnej i ostatním cestovatelům, kteří se do téhle destinace chystají. Je rozdělenej na několik částí, tak čtěte a nechte se inspirovat!

Plánování cesty

Nejdřív bych vám ráda ukázala tenhle Google dokument, kterej jsem připravovala ještě před cestou. Nakonec bylo pár věcí trošku jinak, ale snad ještě může být někomu nápomocnej. Druhou věcí, která byla připravena ještě před startem, je tahle Google mapa, která opět nebyla dodržena úplně do detailů, ale hlavní okruh naší cesty tam určitě vidět lze. Mimochodem o vytváření těchto šikovných map (MyMaps od Googlu) je pojednáno na konci článku Jak se orientovat.

Při plánování mi taky moc pomohl dokument 52 weekends in Serbia, kterej je sice v angličtině, ale dovíte se tam spoustu zajímavých informacích i o místech, který jsme třeba nestihli navštívit.

 
 Takhle vypadal okruh, kterej jsme po Srbsku udělali


10 poznatků o Srbsku a Srbech

1) Stanování a táboření v přírodě
Nikde jsem se moc nedočetla, zda je legální v přírodě stanovat, nicméně srbská vláda má asi jiný starosti než řešit tu trošku turistů, která tam přijede, a tak se o tomto nikde moc nepojednává. Zakázaný to nejspíš
není, ale povolený asi taky ne. Nicméně nás nikdy nikdo nevyhmátnul, tak snad budete mít podobný štěstí. S rozděláváním ohně v přírodě není problém, žádný výstražný cedulky jsme nepotkali. Spíš naopak, všude je spousta ohnišť, některý z nich nejsou ani obskládaný kamenama.

Jedno z mnoha ohnišť

2) Srbové 
Jsou to vesměs chudí a přátelští lidé, kteří ve většině případů vypadají starší než jsou, což je asi dost zapříčiněný tím, že se tu dost chlastá a kouří. Skoro nikdo v Srbsku neumí anglicky, ale všichni se chtějí bavit a dozvědět se od vás nějaký informace ze zahraničí, od podivně vypadajících Evropanů. Muž zde má lepší postavení než žena, což lze poznat na první pohled třeba tím, že ženská doma všechno obhospodařuje, zatímco chlap postává s ostatníma chlapama u obchodu a lemtá pivo. 

3) Jídlo v restauracích a obchodech
Jídlo v bufetu nebo v restauraci je levnější než u nás, takže si můžete dát cokoli, nač si vzpomenete a ještě vás to nebude skoro nic stát. Pár doporučení, co v Srbsku určitě ochutnat je na konci tohoto článku. Obchody jsou otevřené pořád (dokonce i v neděli) a jsou i v té nejmenší vesnici, kde byste je vůbec nečekali. Ceny v obchodech jsou podobný jako u nás.

Oběd v srbské restauraci


4) Příroda
Srbové patří k těm barbarštějším národům, kteří si své nádherné přírody příliš neváží. I při výstupu na nějakou horu, kde to vypadalo, že už dlouho nikdo nebyl, jsme našli poměrně dost odpadků, všude se válely igelitky, plechovky a jiný smetí. Nicméně ty hory tady, to je opravdu kouzelná podívaná, takže především kvůli přírodě sem doporučuju zajet, od měst nic nečekejte, jsou v poměrně špatným stavu. Žádný památky ani jiný atrakce pro turisty tu moc nehledejte. Všude se toulají opuštění psi, kterých se není třeba bát. Jsou v pohodě, akorát po vás žákají jídlo. Pozor si ale dávejte na šakaly (tak tady říkají divokým psům), kteří žijou ve smečkách a můžou být nebezpeční.

5) Stavy silnic
Rozhodně v Srbsku nepočítejte s tím, že 20 km ujedete za 10 min. Může to totiž trvat půl hodiny, někdy až hodinu v závislosti na stavu silnice. Proto tudíž počítejte, že někdy pojedete někam fakt hóóódně dlouho. Doporučuju si proto neplánovat 200 km za den, i když jedete autem, jinak ho celej prosedíte v autě. Taky je to sem tam dost nepředvídatelný, jaká cesta vás čeká. Na mapě sice může být značená jako hlavní a ve skutečnosti narazíte na polňačku, nebo tomu může být taky přesně naopak. Stačí počkat na ten moment překvapení. Jo a někdy vás taky v rozletu můžou brzdit náhodně pobíhající psi nebo koně.

Pes, kterej si to štráduje přímo po silnici a ne a ne uhnout


6) Jazyk
Úředním jazykem je srbština, která je docela podobná chorvatštině. Koneckonců všechno jsou to slovanský jazyky, takže by se měl každej bez problémů domluvit. Co je ale poměrně zákeřný je to, že někdy je něco napsaný latinkou a jindy cyrilicí. Pokud je tedy mapa napsána v jednom formátu a cedule u cesty v druhým, sem tam může nastat problém. Ale dejte tomu dva tři dny a uvidíte, že cyrilice není tak hrozná. Bacha ale na nějaký zákeřný záměny písmenek jako třeba s a c ... o tom, jaký cyrilice může způsobit problémy pojednává tenhle článek. Cyrilice je tedy písmem formálnějším a používá se na všech oficialitách a taky třeba v lepších restauracích.

7) Náboženství
Převládající vírou v Srbsku je křesťanství, někdy narazíte i na islám. Srbové jsou poměrně dost pobožní (což je asi každej kromě Čechů), o čemž svědčí spousta klášterů (manastir) rozesetá po celé zemi. Jako návštěvníci těchto svatostánků však musíte dodržovat určitý pravidla. Žádný krátký sukně, kraťasy ani tričko s krátkým rukávem nejsou povoleny, člověk by měl být zahalenej od zápěstí až po kotníky. Někde dokonce po ženách vyžadují dlouhou sukni místo kalhot, o čemž se můžete dočíst v tomto článku.

Jeden z mnoha manastirů


8) Měna
V téhle zemi je měnou srbský dinár (RSD), jehož kurz je zhruba takovej, že když něco bude stát 100 dinárů, bude to pro vás něco málo přes 20 korun. Jelikož je srbskej dinár neobvyklá měna, je v českých směnárnách poměrně špatnej kurz a doporučuju tak raději peníze vyměňovat až v Srbsku (detaily v tomhle článku).

9) Život na vesnici
Co jsme si stačili všimnout, lidé na vesnicích se většinou živí tím, že obhospodařují svoje políčka a jedí to, co jim na nich vyroste. Ti bohatší mají prase nebo krávu. Žádná práce, žádný starosti, všichni jsou pohodoví a nikdo se ničím nestresuje. Občas se nám zdálo, že někteří lidi ze své rodné vísky už nějakou tu dobu nevytáhli paty. Například, když jsme se ptali na obchod ve vedlejší vesnici, paní nám řekla, že tam určitě je, když jsme ale dojeli na místo, zjistili jsme, že je už 3 roky zavřenej. Lidé na vesnici jsou sice chudí, ale o to více pohostinní. To, co vám nabízí nikdy nesmíte odmítnout, jinak byste je tím nesmírně urazili. Takže to radši všechno zdlábněte a pochvalujte si to stejně jako my (příhoda v tomto článku). Moc se nedoporučuje se s nima zaplétat do debat o náboženství, nedejbože politice.

Tohle není srbská vesnice nýbrž městečko

10) Rozdíl mezi severem a jihem země
Jižní část země nás okouzlila svojí divokou a nezkrotnou přírodou a spoustou hor bez turistů. Trošku nás ale vyděsila vojenskýma hlídkama, který postávaly jen tak u silnice s kalašnikovama a blízkostí Kosova, kde člověk nikdy neví, k jakým může dojít nepokojům. Severnější část země, kde jsme se pohybovali hlavně kolem Dunaje je mnohem placatější, a co se týče přírody méně zajímavá. Zato nám však přišla tak nějak vyspělejší a civilizovanější. Takž kdo má rád drsný horský přechody s nádechem nebezpečí, ať se vydá na jih, pro klidnou dovolenou s koupaním, návštěvama hradů a restaurací raději zvolte sever země.


Jídlo a pití, který byste určitě měli ochutnat

Jídlo

Pljeskavica - směs mletýho masa a cibule udělaná na grilu a podávaná v zvláštním chlebu (housce) se spoustou zeleniny (rajčata, salát, paprika,...) a výbornýma omáčkama. Většinou si můžete nadiktovat, jaký druhy zeleniny a dresingů dovnitř chcete.

Čevapi z jednoho z místních stánků

Čevapi - v podstatě to samý jako pljeskavica, akorát maso nemá tvar placky, nýbrž takových šulánků. Chutná to velmi podobně, ne-li úplně stejně, akorát pljeskavica se teda mnohem líp jí, protože na čevapi musíte opravdu hodně otevírat pusu.

Burek - tradiční slaný koláč z listového těsta plněný sýrem, v některých případech i masem. Je to teda strašně mastný, ale chutná to fakt dobře a na rozdíl od předchozích dvou jídel, který seženete i v Chorvatsku, burek je pro Srbsko unikátní. Svým burekem je obzvláště proslaveno město Niš.

Slanej sýrovej koláč burek


Ajvar - perfektní zeleninovej sosík, kterej se dá koupit v zavařovací sklenici i u nás, ale to se s tím pravým srbským nedá vůbec srovnat. Měli jsme tu možnost ochutnat ajvar domácí, a to byla opravdu lahůdka. Dělá se z pečených paprik, lilku a cibule, který se pak nějak speciálně dochutí a rozmixujou na velmi chutnej dip.

Šopska salata - šopskej salát, tak jak ho asi každej zná, nicméně perfektní srbskej měkkej sýr tomu dodá ty správný grády. Všechny sýry v Srbsku jsou balkánskýho typu, ale mají jich opravdu hodně druhů a jsou takový poctivější a plnější než je známe tady od nás.

Pití

Jogurt - ano, zařadila jsem ho do sekce pití, i když u nás je zvykem jogurt spíše jíst než pít. V Srbsku je tomu ale naopak, tam se jogurt pije. Je mnohem řidší než u nás a lidi ho tam pijí hlavně ke snídani k čerstvýmu bureku nebo jinýmu slanýmu pečivu.

Jogurt, kterej se pije přímo z kelímku

Kava - Srbové velmi rádi popíjí kafe, který bych dle českých zvyklostí nazvala kávou tureckou. Žádná instantní směs ani espreso vás tady nečeká. Nicméně v Česku jsem nikdy turecký kafe nepila, ale tady mi opravdu zachutnalo. Nemělo tu podivně nakyslou chuť a krásně vonělo.

Pivo - sice není typickým nápojem Srbů, nicméně jako Češi jsme museli místní zlatavý mok ochutnat. Nejlépe se osvědčilo pivo značky Zaječarsko, ale ani ostatní piva nebyla k zahození ve srovnání s jinýma jihoevropskýma zeměma.


Kuriozita na závěr: Jestli jste někdy zaznamenali fakt, že na pultech supermarketů jsou všechny okurky a mrkve rovný, hrušky mají perfektní tvar a všechna zelenina a ovoce jsou jako z plakátu, je to tím, že EU zavedla bezchybnost všech těchto výpěstků, jinak nesmí k zákazníkům. To, kde končí všechna ta křivá a podivně vypadající zelenina jsme zjistili právě v Srbsku. To totiž v EU zařazený opravdu není.

Kde končí všechny ty křivý mrkve?

Mini slovníček užitečných slov

S touhle slovní zásobou jsme si vystačili celou dobu.

Dobar dan             Dobrý den 
Dovidenja              Nashledanou
Dobrodošli             Vítejte
Molim                    Prosím  
Hvala                    Děkuji
Šator                     Stan
Kuča                      Pokoj
Pivo                       Pivo
Živeli                     Nazdraví 
Nuož                     Nůž
Kafu                      Káva 
Kafana                  Hospůdka
Sladoled                Zmrzlina, nanuk
Jaje                       Vejce
Sir                         Sýr



2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

velice pěkný článek do Srbska létám rád hlavně z důvodu skvělých lidí a úžasné přírody. Velmi dobrý článek můžu doporučit i :) https://vsekolemcestovani.cz/radynacestu/levna-dovolena-v-srbsku-zakladni-informace-pred-cestou/

Peťa Podešvová řekl(a)...

Děkuji za milý komentář. Srbsko je opravdu krásná země a doufám, že se tam brzy vrátím!