neděle 31. ledna 2016

Návštěva Kansaskýho muzea s mojí Malajskou spolubydlící

Na to, že je leden, tak je dneska strašně hezky a poměrně i teplo. Snažím se přesvědčit český holky, že někam vyrazíme, ale nějak se mi to nepovede. A tak když přijdu z oběda domů, potkám v kuchyni spolubydlící Cheryl lyn, která má taky chuť někam jít. A tak se domluvíme a společně vyrazíme do nedalekýho muzea Riley County. Jen taková vsuvka  - County je něco jako okres u nás v Česku. No a Manhattan leží právě v „okrese“ Riley.

Muzeum je to poměrně malý, ale zato docela zajímavý. Vstupný se neplatí, takže ani nemůžeme čekat nic ohromnýho. Každopádně si tam koupím svůj první pohled z USA, protože zatím nebyla možnost. Já vím, je to hrůza…první pohled skoro po třech týdnech.

No a vzhledem k tomu, že nějaký muzejní řeči by asi všechny nudily (a taky jsem se toho tam moc nedozvěděla :-D), tak bude tento článek spíš takovej obrázkovej.

Šicí stroj - Singrovka

Po cestě do muzea se ještě dovím spoustu zajímavých faktů o Malajsii - rodné zemi Cheryl lyn, což je vlastně mnohem naučnější než celý muzeum. No neva a teď už teda tom muzeu. Nejdřív si projdeme část se „starodávnýma“ domácíma spotřebičema. Celkově mám pocit,
že některý vystavený exponáty ještě do muzea nepatří. Asi půlku věcí, co tam vidím ještě používáme doma. Připadá mi to až vtipný, když vidím všechny ty věci, který se nám válí ve sklepě nebo v garáži, jak jsou tu vystavený ve vitrínkách jako největší vzácnost.

Vysavače pro pamětníky        

No a pár (skutečně jen dvě) věty o šicím stroji a především značce Singer. Singer je proslulej americkej výrobce šicí techniky, kterej vnikl v roce 1851. První továrna na šicí stroje Singer pak byla postavena v roce 1863 v Elizabeth, New Jersey.

Pak se přesuneme do části s hudebníma nástrojema a nejvíc mě teda zaujme tenhle zvláštní houslí roh, nebo jak to mám pojmenovat. No podívejte na ten paskvil!

Houslí roh anebo třeba troubící housle

No a teď teda konečně přichází řada na věci, který ještě máme doma. Tak zaprvé je to tatův legendární brus! Musím uznat, že po asi tříměsíčním spravování vypadá mnohem líp než tenhle, na druhou stranu takový fajnový sedlo tam nemáme. Jo a tuhle ohyzdnost prej jednou dostanu svatebním darem. Začínám zvažovat, jestli se vůbec někdy budu vdávat.

Takovej menší brousek na nože

 Za další je to lisovač na ovoce a výrobu moštu. Ten teda nemáme doma my, ale je na chatě v Hačkách a taťka ho vždycky chtěl mít doma. Ne proto, že by mi chtěl udělat mošt, ale aby si mohl udělat kvalitnější slivovici!

 Lisovač na ovoce

No a další věcí je tenhle krouhač na zelí, s kterým každej rok krouháme zelí, který pak nacpem do zeláče, necháme zkvasit a máme výborný domácí zelíčko. Kdyby to tu ti ňoumové neměli ve vitríně, tak by tuhle dobrotu mohli taky poznat.

Zelnej krouhač

Poslední část muzea je věnována prvním lidem, kteří osídlovali Kansas. První běloch, kterej se v Kansasu střetnul s Indiánama byl španělskej objevitel Francisco de Coronado. Prapůvodní obyvatelé tohoto území byli tzv. Pawnee (jiné ozačení pro Native Americans = Indiáni) a v jejich čele stál Tatarrax...to je jméno jak z Asterixe a Obelixe. Tento původní kmen žil v chatrčích a pěstoval a lovil bizony. No a takovýhle nosili boty.

 Indiánský polobotky

Kdyby se někdo chtěl dozvědět víc o muzeu, tak tady je odkaz. Ale upřímně si myslím, že to nebude nutný…níc víc než je v tomhle článku tam asi stejně nenajdete.

Jo a ještě jedna taková perlička. Byl tam kompas, kterej byl naopak. Sever a jih byly normálně, ale východ byl vlevo a západ vpravo. To musel vyrábět takovej popleta jako já, kterýmu se pletou strany.






Žádné komentáře: