pondělí 18. ledna 2016

Zelňačka a Becherovka s americkou rodinkou

Jak už jsem se několikrát zmínila, máme tady něco jako americkou rodinku. Hlavními strůjci tohoto projektu jsou manželé Liz a Howard. Ti už se takhle o český děti starají přes dvacet let a mají doma dokonce vystavený čestný poděkování a medaili za zásluhy od ČVUTu. Je to fakt chvályhodný, že někdo něco takovýho dělá. Mají dům plnej pohlednic z Česka, různých naučných publikací jak o Česku, tak o Slovensku a jde vidět, že už nějakej pátek mají co dočinění s Čechama. V ČR byli několikrát, mají procestovanou téměř celou republiku včetně Prahy, Olomouce, Pardubic nebo dokonce Krnova. 

Howard a Liz nás dětí tento rok mají dokonce 5. Už od minulýho semestru se starají o dva český kluky Alexe a Matěje, od tohoto semestru vemou pod svoje ochranný křídla ještě nás tři holky. Mě, Juditu a Aničku. Obě holky jsou Slovenky, ale studujou na VŠE v Praze. No a tuhle neděli jsme k nim my nově příchozí pozvaný na večeři. Domluvíme se, že pro ně uvaříme nějaký typický jídlo.

Judita, Liz a já u plotny

Nejdřív nás Liz vyzvedne u kolejí a jedem nakoupit všechny potřebný suroviny do Walmartu. Rozhodnem se pro
zelňačku, protože na nic jinýho si moc netroufáme, a taky tam nechcem strávit věčnost, než by se třeba upekla taková svíčková. Navíc, jak následně zjistíme, Howard zelňačku tuze rád, takže jsme se i trefilly do chutě. 

Nakupovat suroviny na český nebo slovenský jídlo tady není nic jednoduchýho. Nemůžem najít kmín a největší problém je asi poctivá klobáska. Mají tu samý moučný párky, ale pořádnou klobásu z masa tu člověk nenajde. A tak k těm nejlepším párkům, co tam jsou, bereme ještě uzený maso. Kysaný zelí naštěstí seženeme, sice mají jen jeden druh, ale aspoň neztrácíme čas vybíráním.

Pak už dojedem k nim do baráčku, kde začnem kuchtit. Na to, že žádná z nás není žádá velká kuchařka, tak se nám to povede. Máme z toho velkou radost. A nejenom radost. Hlavně toho máme velkej hrnec! Takže nakonec dostanem i výslužku s sebou. Celkově je to naše vaření docela úspěch. Veškerý osazenstvo stolu si to pochvaluje.

S Aničkou vaříme zelňačku

Pak ještě konečně předám dárky, který jsem ji dovezla. Nějaký typický český sladkosti, knížečku o Olomouci a Becherovku, která udělá Howardovi největší radost. Hned začne vytahovat štamprlata a nalívat. Liz mi pak ještě na druhej den píše, že moc děkuje a že bude muset ty sladkosti před Howardem schovat. Tak jsem ráda, že dárek udělal radost.

Žádné komentáře: