neděle 11. září 2016

Koněpruské jeskyně: stopem tam a zpátky pěšky

Sraz máme v 11 na Budějovické. Já, Kamča i Vilda jsme tam nastoupeni v pozoru, bohužel nám však chybí řidič. V tom zazvoní telefon a Martin se omluvným tónem snaží vysvětlit, že má trochu zpoždění a taky že vlastně jede autobusem. Domů se totiž dostal až ráno a když si vzal klíčky od auta, mámě se jeho stav nezdál úplně příznivej, a tak mu dala dejchnout do alkoholtestru. A hodota 0,8 poslala Martina i s baťůžkem místo do auta do autobusu. No nic, nevadí. Vydáváme se tedy na hlavák odkud bereme vlak do Berouna.

Na nádraží v Berouně

Když vystupujeme v Berouně, zjišťujeme, že Koněpruský jeskyně jsou ještě nejmíň 5 km po silnici a nebo 8 km lesem. Je hrozný vedro a po silnici se nám tudíž nechce a cestu lesem plánujeme jako cestu zpáteční. Napadne nás tak bezvadnej nápad, a tím je stopovat po cestě tam. Máme to veliký štěstí a to, že hned za Berounem
se opravuje silnice a je tam tak pouze jednosměrný provoz. A semafor. Využijeme toho, že lidi musí na semaforu zastavit a já jsem vyslána zeptat se pána ve velkým Mitsubishi, jestli v té své velké káře nemá náhodou místo pro 4 pocestný. Řidič je velkej sympaťák. Později si teda všimneme, že má vzadu ještě jednoho pasažéra, kterým je jeho malý dítě v obrovské autosedačce.

Okolní krajina

Namáčkneme se tedy dozadu, Kamča na nás sedí a cesta uběhne cobydup. Pán nás zahrnuje historkami o jeskyni, jak se tam jednou pokoušeli s klukama dostat tak, že byli rádoby zapomenuti na konci prohlídky. Tenhle ďábelskej plán jim bohužel nevyšel a tak se ani nemohli podívat do veřejnosti nepřístupnýho třetího patra jeskyně, kde se nachází spousta plazivek a různých jiných úzkých otvorů.

Skupinová fotka výletníků

Pak už dorazíme k jeskyni, zakoupíme si lístek, já si běžím vybrat pohled a pak už přichází naše milá paní původkyně, která nám odemyká obrovský železný vrata do ďoury. Výklad začíná oznámením, že jeskyně má tři patra, což my už víme, jak podotkne Martin. Nezapomene dodat, že je nepřístupný a jsou tam plazivky, čímž předběhne ve výkladu průvodkyni a můžeme se tak smíchy potrhat.

V jeskyni se dozvídáme spoustu zajímavých faktů a historek, například, že sloužila jako tajný doupě pro penězokazce. Taky tam byly nalezeny ostatky jelena, koně a dokonce opice, což je nám fakt záhadou, kde se tady tohle zvíře mohlo vzít. Taky zažijeme klasickou jeskyňovou tmu a pak už jsme vypuštěni zpátky ven na ten pařák. Prohlídka to byla opravdu zajímavá a poučná!

Naše výprava na zpáteční cestě

Potom už se vydáváme na dalekou pěší túru směr Beroun. Nejdřív jdem lesíkem a povídáme si, až se najednou ocitáme na nesmírně strmým svahu. Jelikož jsme měli jet autem, tak nemáme tu nejlepší obuv na výšlap. Klouže nám to teda jako na skluzavce a málem tak hodíme několik povedených držkopádů. Nakonec se však nikomu nic nestane a máme tak akorát spoustu srandy. Pak nám Vilda musí ukázat, jak se rukama kácí uschlý stromy, přičemž mu jeden málem spadne na hlavu. Ale je to náš hrdina!

Fotka klame, ale fakt to bylo strmý!

Pak už se napojujeme na cestu okolo rybníka, kde se koupe spousta lidí a vidíme i malý kluky jak skáčou na kolech přes velký skokánky. Nejsou to ale žádný speciály, ale obyčejný vyhrkaný kola, takže se divíme, že se to s nima po dopadu nerozpadne. Dorážíme do menší vesničky před Berounem, kde se najednou Martin sehne k zemi a pronese: ´Hele mobil´. A tak jsme našli mobil. Moc radost nám ale nepřinese, jelikož nejsme schopni jej odemknout a zavolat tak majiteli. Nejdřív ho chceme dát na hlídání paní z protějšího domu. Ta nás ale rychle vypoklonkuje i s mobilem pryč. Než však stačíme vymyslet náhradní plán, objevuje se před náma zmatenej pobíhající člověk, kterej zřejmě něco hledá. A tak je majitel nalezen.

Bezva nálada na výletě

S pocitem dobrýho skutku dorážíme celí uchození do Berouna, kde chceme jít původně na pozdní oběd, ale jelikož nám jede za chvíli vlak, kupuje párek v rohlíku a sedáme do vagónu. Na nádru se rozloučíme s příslibem dalšího bájo výletu, v co nejbližší době a každej se rozjedeme do svých domovů.

Svačina na nástupišti

Trasa pěšky: 8,4 km, 2 hod 56 min

Mapa našeho výletu z Koněpruských jeskyní do Berouna



Žádné komentáře: