čtvrtek 13. července 2017

Výstup na nejvyšší horu Česka s americkou rodinkou

Je sice čtvrtek, ale my co pracujeme jen na poloviční úvazek si můžeme udělat výlet téměř kdykoli. A že dneska máme důvod k výletu! Až z daleké Ameriky za náma totiž přijela jedna z našich rodinek Bonnie s Kurtem. Ti nás například vzali na výlet do Topeky nebo nás pozvali na finále Superbowlu, a tak se jim chceme odvděčit a ukázat jim, jaký to je zase tady u nás.

Okolí Sněžky

A jelikož jim chceme ukázat to nej z Česka, vememe je na nejvyšší horu, na Sněžku! Nechceme je ovšem hned na začátku dne zrušit ohromným výšlapem, a tak Barča s Matějem a Amíkama jedou z Pece pod Sněžkou lanovkou na Růžovou horu, kde s nima máme sraz. Já s Danem a Martinem se tam totiž přes Růžohorky dohrabeme pěšky. No dohrabeme ... spíš doklusáme, protože se snažíme
být na místě srazu včas. A soupeřit s lanovkou není zrovna jednoduchý. Avšak všechno zvládneme a druhá část výpravy na nás čeká sotva pár minut.

 
Celá výprava na vrcholu

Pak už nám cesta nejde tak rychle a hlavně začne být poměrně chladno. Jak jsme totiž celí uřícení polevili v tempu, začíná nám být docela zima. Taky docela fouká, takže zažíváme pravý horský počasí. Vítr je dokonce tak silnej, že návazná lanovka až na vrcholek Sněžky je mimo provoz. Kolem jedné se objevujeme na Sněžce a kocháme se výhledama, který zrovna dneska docela jsou.

 
Vrcholovka: Bonnie a Kurt na Sněžce

Uznáme, že na vrcholku by to chtělo nějakou odměnu za tu námahu, a tak zamíříme do občerstvení v budově Poštovny. Jelikož však dneska nejede lanovka, dojde k tomu, že návštevníci před náma vypili veškerý pivo a my jsme tam jako u suchánků. Nebo vlastně nejsme, Matěj vytáhne vlastní zásoby a tak máme na uhašení žízně plechovky.

Čerpáme z vlastních zásob

Z vrcholu se vydáme po červené až do Slezské boudy, což už je polská chata, ale platit se tu dá samosebou i v korunách. Tam pivo mají, takže další zastávka je na světě. Naštěstí jenom krátká. To už začne svítit sluníčko a my se tak můžeme spanile vydat po modré Obřím dolem zpátky do Pece.

Bonnie, Kurt a všechny jejich děti

Cestou narazíme na spoustu zajímavostí jako například Vodárnu Obří Důl, která dřív sloužila k zásobování Sněžky pitnou vodou, pak na Štolu Kovárna, kde se dřív těžila měď a arsen a dneska se tam můžete jít dokonce podívat na prohlídku. Nás ale nejvíc zaujmou lamy, který jsou na pastvě hned za kapličkou.


Českoamerická skupina při sestupu ze Sněžky

Lamy jsou totiž neskutečně srandovní zvířata. Nevím proč, ale připadá mi, že mají takovej natvrdlej výraz, což je na nich tak srandovní. A tak u nich zůstaneme poměrně dlouho a dokonce jim dáváme žrát granule z ruky.

Účes alá Jarda Jágr zamlada

Pak už se objevujeme zpátky u auta v Peci pod Sněžkou a musíme se tak rozloučit s Bonnie a Kurtem, kteří už odjíždí s Barčou a Matějem zpátky do Chrudimi. My s klukama ale ještě nemáme výletování dost a tak se na zpáteční cestě do Prahy ještě zastavujeme v hospitalu Kuks. Samotná stavba je opravdu monumentální a je umístěná na kopečku v parku, kde opravdu krásně vyniká.

 
S klukama na Kuksu

Co je na tomhle místě ale opravdu zajímavý a zábavný jsou sochy, který stojí před budovou. Na rozdíl od klasickýho nudnýho prohlížení památek si z toho uděláme bezva hru, kdy s Danem hádáme, která socha co představuje a Martin nám dělá rozhodčího. Oficiálně se totiž jmenujou Braunovy sochy Ctností a Neřestí, a každá socha znázorňuje jednu lidskou vlastnost. A kdo vyhraje snad ani nemusím komentovat.

Trasa: 13.5 km, 5 hodin chůze
mapa



Žádné komentáře: