sobota 30. června 2018

Na kole z Prahy kolem Labe

A je tady náš už skoro tradiční víkendovej cyklovýlet. Tentokrát neplánujeme nic náročnýho, jen takový malý projetí. Spíš než na sportovní výkon se tentokrát zaměřujeme na poznávání všeho možnýho. A tak ráno vyrazíme z domu a přes Stromovku dojedeme k metru v Holešovicích. Tím se popovezeme až na Letňany, odkud vede pěkná cyklostezka až do Čakovic, který jsou naší první plánovanou zastávkou.

Zámecký park v Čakovicích

No moment, do Čakovic? Naší první plánovanou zastávkou jsou přeci Ctěnice! No nic, začíná to taky na C, a tak se nám jaksi podařilo dojet jinam. Nu což, navštívíme aspoň zdejší
zámeckej park, kterej je moc hezkej a udržovanej a taky se zastavíme u rybníčku, kde sledujeme kachny a jejich boj o hozenej rohlík. Po tomhle menším odpočinku se rozhodneme zamířit do plánovaných Ctěnic, který jsou naštěstí jen 3 km odtud. 

Ve Ctěnicích je taky zámek, v kterým jsou nejrůznější výstavy. Chystáme se na interaktivní výstavu Trnkova Zahrada, ale na místě je nám řečeno, že je to spíš pro děti, a tak nakonec dovnitř nejdeme a kupujeme alespoň pohled. No na internetu psali, že je to i pro dospělý, tak nevím ... nicméně exponátu jako štěkafon a slonoskop asi dost silně naznačujou, že se tyhle věci budou líbit spíš dětem.

Zámeckej park, tentokrát ve Ctěnicích

Ze Ctěnic už cyklostezka není tak parádní, skoro celou cestu se drkotáme někde po polňačce, ale zanedlouho se objevujeme v Brandýse nad Labem. Drkotájící cesta nám evokuje slavný "Hopsa hejsa do Brandejsa". A tak když tam tímhle stylem konečně dojedeme, hned jako první zamíříme do Restaurace U Zmeškalů. Mají tam víkendovou nabídku asi 10 jídel a všechny vypadají tak dobře, že člověk ani neví, co si vybrat. Ceny jsou takový normalní, kolem 120 Kč za jídlo a oba dva pokrmy, který si objednáme jsou fakt vynikající! Takže tuhle restauraci můžeme jedině doporučit.  Já si dávám rizoto se špenátem a kuřecím masem, Jirka kuřecí stehenní steak se zeleninovýma hranolkama, fakt delikatesa.

Kuřecí steak, zeleninový hranolky a Jirka

Pak už se napojíme na Labskou cyklostezku a hned na jejím začátku narážíme na malej geopark, kde je spousta zajímavých kamenů a ke každýmu je popis a nějaká stručná charakteristika. Pro milovníky šutrů hotovej ráj. Pak už pokračujeme dál podél řeky a cesta ubíhá raz dva. Asfalt je krásně rovnej, žádný kopce a vlastně ani žádný davy lidí. Jen šílenej protivítr, kterej nám však nemůže zkazit požitek z jízdy. A tak po pár kilometrech tuhle perfektní cyklostezku opouštíme a objevujeme se v Kostelci nad Labem.

Zastávka v Kostelci nad Labem

Jelikož je to poslední městečko, který máme potkat, rozhodujeme se zastavit v Kafárně, kde si dáváme zákusek a ledovou kávu. Je to tam dobrý, ale na druhou stranu nic převratnýho. Každopádně žádnou další kavárnu ani cukrárnu cestou nepotkáváme, takže jsme rádi, že jsme zastavili zrovna tam. No a pak už si to šineme nejrůznějšíma malýma vesnicema až do Kbel, kde se mi plní jeden z dalších bodů na seznamu přání, a tím je návštěva Leteckého muzea Kbely.

Jedno z mnoha historických letadel

Je to obrovský venkovní muzeum, kde je několik hangárů, v kterých je spousta starých letadel, motorů, vrtulí a kdoví čeho všeho. I venku je vystavených několik vrtulníků a stíhaček. Vstup do muzea je zdarma, takže není důvod se nestavit. Je to tam opravdu hezky udělaný a milovníci letadel si určitě přijdou na svý. Takže rovněž doporučuju k návštěvě.

Jirka letec

No a odtud už jen párkrát šlápneme do pedálů a objevujeme se zpátky v Letňanech, odkud se dostaneme stejnou cestou až domů. Další bezva výlet je za náma. A na závěr přikládám klasicky mapu, kdyby si chtěl někdo tenhle výlet zopakovat!

Trasa cyklovýletu podél Labe



Žádné komentáře: