sobota 16. června 2018

Na kole z Prahy za kozlem Oldou do Velkých Popovic

A je tady další víkendový cyklodobrodružství, tentokrát ve znamení piva! Metrem dojedeme na Skalku, abysme se zase nemuseli plácat přes centrum Prahy a pak už vyrážíme podél meandrů Botiče směrem k Hostivařské přehradě. Tu krásně objedeme podél pravýho břehu, až se dostaneme do Petrovic. Tam se děje pro nás nevídaná akce, kterou je turnaj v rugby. Je tam i spousta mezinárodních týmů, a tak se je na co dívat. Po tom, co shlídneme sportovní utkání, vyrážíme dál kolem Průhonickýho parku až do obce Dobřejovice.

Výletníci v Popovicích

Přes nějaký ty kopečky slavnostně dorážíme až do Velkých Popovic, kde se odehrává většina naší dnešní zábavy. Prohlídka pivovaru začíná až v 13:00, a tak abysme nemarnili čas, rozhodneme se nejprve
zajít na oběd do místní Kozlovny. Ceny jsou sice vyšší, ale to jsou v Popovicích všude, na druhou stranu musím uznat, že jídlo je fakt dobrý. Jirka si dává klasickej guláš a já k překvapení všech (i sebe samé) houbový krém.

Zahnání hladu v Kozlovně

Pak už si jdeme koupit lístky na exkurzi a omrkneme pivovar alespoň zvenku. Moc se mi tam líbí dřevěnej vyřezanej kozel, kterej majestátně stojí hned před návštěvnickým centrem. Musíme si spolu udělat kozlí fotku.

Kozlí fotka

No a pak už začíná prohlídka, kdy samozřejmě probereme celej výrobní proces toho zlatavýho moku, ale to už jsme oba slyšeli hodněkrát, takže žádná novinka. Co nás ale zaujme, je tahle tabule s výživovou hodnotou piva. ne nadarmo se tudíž říká, že pivo je tekutej chleba. No a když tuhle ceduli uvidí jeden z účastníků exkurze nadšeně nám všem hlásí, že už měl dneska kilo jablek.

  
Výživová hodnota piva

Pak trasa pokračuje dál, vidíme fermentační nádoby, nádoby, kde pivo leží a taky spousty potrubí odkud se pivo čerpá sem a tam. Taky se zastavíme u výčepu, kde je možný zúčastnit se Kozlovy školy čepování a Jirka si u výčepu dokonce zapózuje. No a pak samosebou dostaneme ochutnávku pro zpříjemnění celé exkurze.

Výčep v pivovaru

Pak nás průvodkyně zavede do lahvárny, kde mě to fascinuje asi nejvíc ze všeho. Všechno tam běží jako na drátkách. Špinavý lahve se jedou očistit, zbavit etiket a propláchnout. pak se naplní pivem, zazátkujou se, nalepí se na ně nová etiketa a alou na pás, kde už je šikovnej stroj skládá do bas, jednotlivý basy pak míří na palety a hurá do obchodu ke spotřebiteli. No prostě továrenskej zázrak!


Video z Velkopopovické stáčírny

Na úplnej závěr prohlídky jdeme navštívit kozla Oldu, jenž je mediální hvězdou. Přesně tenhle kozel totiž hraje v reklamách a všemožných spotech o Velkopopovickým kozlovi. Je to dokonce už několikátej pokračovatel rodu Oldů. První kozel se jmenoval Olda I. a od té doby se všichni další taky jmenojou Olda, plus mají ke jménu vždy nějakej přívlastek. 

Velkopopovickej kozel Olda

Pak už nastává čas vrátit se pomalu domů, a abysme nejeli rovnou zpátky, stavujeme se ještě po cestě na rozhledně Mandava. Není to úplně typická rozhledna, ale je to starej památník, na kterej se dá vylízt a porozhlídnout se po krajině. K naší smůle je ale zrovna v rekonstrukci, a tak se podíváme aspoň zvenku a pokračujeme v cestě. 

Rozhledna Mandava

Přes Herink se vracíme až zpátky do Hostivaře, kde se ještě občerstvíme chlebíčkem a ledovou kávou a pak už hurá na metro Skalka, který nás doveze až k nám na Dejvickou. Další bezva výlet je za náma a můžeme se těšit na další!

Mapa naší okružní jízdy za Kozlem

Žádné komentáře: