neděle 6. ledna 2019

Tříkrálová koleda ve skanzenu Kouřim

Ráno si pochutnáme na snídani, sbalíme si věci, naházíme je do auta a zamíříme pěšky do GASKu - galerie Středočeského kraje. K našemu ubytování v penzionu Barbora jsme totiž obdrželi i lístky do zmíněné galerie, tak se tam jdeme mrknout. Jinak teda moc příznivci galerií a umění obecně nejsme, ale když už máme ty vstupenky...

3D model Kutné Hory

Galerie je to vskutku obrovská. Má několik pater a uměním je narvaná k prasknutí. Někde jsou obrazy, někde sochy, plastiky, modely,...no je tam toho fůra a
občas ani nechápem, co má daný dílo znamenat. No co se dá dělat, jsme umělečtí barbaři. I přesto, že to pro nás není to nejzajímavější místo, strávíme tam asi hodinu a půl.

Interaktivní časová osa v galerii GASK

Co se nám tam však líbí nejvíc jsou části pro děti. Ty jsou alespoň malinko interaktivní a zábavný a občas si tam člověk zopakuje nějaký znalosti ze školy. Pak už opouštíme galerii, nasedáme do auta a vydáváme se směr Kouřim!

Nějaký to umění v GASKu

A co vlastně v Kouřimi kromě toho, že je to po cestě do Prahy? Na mapě najdeme, že je tam skanzen. V těchhle zimních měsících však bývá zavřenej, ale my máme to štěstí, že zrovna teď v neděli jej výjimečně otevřeli a navíc se tu koná akce Tříkrálová koleda.

Slaměné ozdoby ve skanzenu v Kouřimi

Všechny staré chaloupky jsou krásně dochované a navíc ještě v každé sedí babička či dědeček, kteří ukazují nejrůznější řemesla. Někde se tká, někde přede, suší bylinky, mele mouka a spousta dalšího. Je to super i pro děti, protože v dost chaloupkách je také nějaká dílnička, kde si člověk může něco vyrobit. Třeba slaměné ozdoby na stromeček, malovanou skleněnou tabulky, nebo si odrátkovat keramiku či vyrobit z drátku šperk. Někde se i vyrábí purpura či františek

      
Babičky ve skanzenu předvádějící lidová řemesla

Jedinou nevýhodou je, že tahle akce je asi dost populární a tím pádem je tu dost lidí. Někdy člověk musí čekat venku před chalupou, než ostatní vyjdou ven, aby se vůbec dalo dostat dovnitř. V areálu skanzenu je také možnost občerstvení v jedné z chaloupek, ale vzhledem k frontám to vzdáme a stavíme se na jídlo až po cestě. Zastavujeme v Kostelci nad Černými lesy v Pizzerii Kostelec. Je to moc pěkný prostředí v takovým sklepním podloubí a jídlo je fakt vynikající.

Pizza v Kostelci nad Černými lesy

Jak jinak než jídlem zakončujeme náš třídenní výlet po Kutnohorsku a už se nemůžeme dočkat dalšího. Ten už ale asi bude ve třech!



Žádné komentáře: