středa 31. července 2019

Na kole z Lenti do Lendavy a odpolední relax v lázních

Dnešek se nese ve znamení sportu. Dopoledne totiž máme v plánu vyjížďku na kole a odpoledne se chystáme na bazén. Takže zábavy nás čeká spousta. Hned ráno vyráží část výpravy na kole a část s mimi autem do nedalekýho městečka Lendava. Jak už sám normální název napovídá, nejedná se o maďarský město. Dokonce překračujeme hranice a vydáváme se do Slovinska.

Rozhledna Vinarium ve Slovinské Lendavě

Naším cílem není samotný město, ale přilehlá rozhledna s názvem Vinarium tower. Je to fakt hezká moderní stavba ve tvaru rotačního hyperboloidu. Odtud se vydáváme
ještě na menší procházku kolem hezky spravených domků a skrz vinice až ke zvláštní stavbě, ke které vedou šipky s názvem Pyramida. Moc nechápu, co je na tom podivným kvádru zajímavýho a už vůbec ne, proč se jmenuje pyramida, ale budiž. Tam uděláme foto a vracíme se zpátky k autu.

U prapodivné Pyramidy, která vůbec nemá tvar pyramidy

Část výpravy odjíždí autem zpátky do Lenti a my si to dáme na kole. Je to opravdu moc hezká projížďka, všude je pěkně značená cyklostezka, takže žádný auta a nemáte se kde ztratit. Celá trasa má asi 11 km, takže nic náročnýho a po cestě potkáte i vodní nádrž Lendvadedesi-víztározó. Čert ten název vem, je tam po cestě naštěstí jenom jedna a dobrou zprávou je, že je u ní i bufet.

Cyklostezka z Lendavy do Lenti

Když dorazíme zpátky do Lenti, zamíříme ještě do termálních lázní, který jsou největším lákadlem širokýho okolí. Právě kvůli termálům sem přijíždí dost turistů, ale na druhou stranu je to spíš menší areál a není tak slavnej jako jiný termální lázně v Maďarsku, jako třeba Bük nebo Sárvár, kde je fakt přeturistováno.

Bazén v Lenti, kde právě probíhá cvičení

V celým areálu lázní je několik bazénů, jsou tam samosebou ty s horkou léčivou vodou, ale i klasickej plaveckej bazén se studenou a pak i nějaký relaxační bazény s takovou smíšenou vodou. Nechybí ani dětský brouzdaliště, tobogány, masážní trysky, točivý vír, bublinková lehátka,...najdete tam toho opravdu dost. V lázních se nám fakt líbí a ve srovnání s ostatníma jsou takový mnohem klidnější a není tam tolik lidí. Jediný, co by se tam dalo vylepšit je úroveň občerstvení, protože s jídlem u bazénů teda moc spokojeni nejsme a radši si vždy zajdeme někam mimo areál lázní.

Termální lázně v Lenti

V termálech je taky jedna zajímavost, a tou je energetický park Sv. Jiří, kterej je křižovatkou pozitivních energetických čar. Na místech podobných křižovatek energetických čar se stavěli kultovní, sakrální objekty, jako např. Stonehenge, Machu Picchu nebo egyptský pyramidy. Podzemní vyzařování vás má dobít energií, máte tam načerpat sílu a zrelaxovat se. Čáry kopírují chodníčky, který jsou vysypaná kamenama a kůrou, po kterých máte bosýma nohama chodit a kromě nasávání energie si tak i stimulovat chodidla na nerovným povrchu. 

Začátek energetickýho parku v lázních Lenti

Nabití energií pak opouštíme lázně a jdeme zpátky do našeho apartmánku, kde strávíme večer hraním deskovek a spřádáním plánů na další den.


Trasa na kole: 11 km, 1 hod
Ubytování: Pascirta Apartman v Lenti

Cyklotrasa vedoucí z Lenti do Lendavy




Žádné komentáře: