pátek 2. srpna 2019

Turistickým vláčkem z Lenti do Csömödéru

Poslední den naší dovolené není počasí úplně na koupání a navíc na bazéně už jsme byli a potřebujeme taky poznat něco novýho, a tak se rozhodneme vyrazit na výlet vláčkem. Nic moc jinýho popravdě v Lenti stejně není, takže je to jasná volba.

Ve vláčku vyjíždíme z Lenti

Turistické vláčky tu jezdí na trase Lenti - Csömödér- Kistolmács, což je celkem 32 km. Zas tak velkej a hlavně dlouhej výlet určitě nepotřebujeme, takže se rozhodneme
jet pouze do Csömödéru. Ono totiž ten vlak jede fakt krokem a navíc se u toho celej třepe a rachotí, takže člověk neslyší vlastního slova a vlastně jen tak sedí a kochá se okolními lesy. Takže zážitek super, ale klidně v té rachotině stačí sedět hodinu.

Pro zajímavost tato lesní úzkokolejná trať se nachází v župě Zala a je se svými 109 km nejdelší úzkorozchodnou tratí Maďarska. Nejvíc fascinující na tom je, že celej tenhle zastaralej systém je ještě v provozu. Není tu totiž jen vlak pro turisty, ale vlakem se transportuje dřevo z okolních lesů. Takže i přes svou pomalost a rozhrkanost je vlaková doprava funkční.

   
Úzkorozchodná kolej a vlak naloženej dřevem

Lístky nejde koupit nikde dopředu a vlastně se ani nedozvíte (pokud neumíte maďarsky) kolik to stojí a kam se jede. Takže až poté, co nasednete do vlaku, kterej se s váma rozjede, začne chodit průvodčí, kterej vás zkásne o 3450 forintů, když se rozhodnete jako my jet jen do poloviny, do Csömödéru.

Úspěšně jsme dojeli do stanice Csömödér

Když po asi hodině cesty zastavíme, všichni se řinou ven, protože na nádraží je ta nejlepší odměna - bufet. Až pomine největší nápor, tak vlezeme dovnitř a koupíme si nějaký pití a nanuka. Taky se ptám na pohled, ale ten tu nemají, nicméně všimne si mě tam nadšený železničář, který mě hned veme s sebou do nádražní budovy, kde mi věnuje dokonce celej kalendář skládající se z 12 pohledů s mašinkama. Takže mise byla více než úspěšná a já se vracím s pohledem, dokonce několika pohledama. Kocháme se okolníma atrakcema, lavičky u bufetu jsou totiž vyzdobený různým železničním harampádím, takže je na stole přivařená závora, kus koleje nebo záchranné brzdy.

   ´
Železniční atrakce ve stanici Csömödér

Taky je tam interaktivní mapa trasy vláčku včetně možnosti jezdit v ní dřevěnou mašinkou a vlaky různě spojovat a rozpojovat. Ano, je to spíš pro děti, ale je to hezký. Nikam dál než do areálu nádraží se stejně člověk nedostane, protože má jen určitej čas na rozchod a občerstvení. Pak ho stejně naženou zpátky do vláčku a jede se dál. My ale naši vláčkovou pouť v Csömödéru ukončíme a jdeme pěšky do města, kde teda není vůbec, ale vůbec nic k vidění, takže kdyby měl někdo podobnej nápad, tak vás jen předem upozorňuju, že když to neuvidíte, o nic nepřijdete. Zpátky už pak jedem asi 10 min autem, což je asi šestkrát rychlější než vláček.


Doprava dřeva po úzkokolejné trati v Maďarsku

V Lenti se pak rozhodneme jít na oběd do restaurace Rózsakert Étterem és Kávézó, která je hned u hlavní silnice. Najdete ji fakt snadno, bývá tam spousta lidí a my jsme stejně jako v restauraci Salamon moc spokojeni. Jídlo je výborný a cena za menu 850 forintů (necelých 70 Kč) je neskutečná. A tak se hezky najíme a míříme ještě na procházku a pak už zpátky do apartmánu. 

Trasa: červenou vláčkem tam, modrou autem zpátky - 11 km
Ubytování: Pascirta Apartman v Lenti

Trasa z Lenti do Csömödéru



Žádné komentáře: