sobota 2. listopadu 2019

Bývalý cínový důl Rolava s miminem v celodenním lijáku

Ráno začínáme v našem penzionku výbornou snídaní, kde si dáváme vajíčka, párky, rohlíky s marmeládou, puding a všemožný jiný dobroty a všechno zapíjíme čajem. Tohle je kvalitní základ na náš dnešní výlet, kde po cestě není žádná restaurace ani obchod, tím pádem se musíme fakt najíst.

Tři pláštěnkáři

No a tak s plnýma břichama sedáme do auta a popovážíme se necelý 3 km z Nových Hamrů na Chaloupecké parkoviště, kde necháváme auto. Rozložíme kočár a jelikož už teď mírně prší,
nasazujeme pláštěnky jak na nás, tak na kočárek a doufáme, že to brzo přestane. Ze všech dalších fotek až po tu poslední v článku jde vidět, že nepřestalo.

S kočárkem v lese

Celej dvacitikilometrovej trek vede víceméně po asfaltu. Musíme překonat jen první cca 2 km do strašlivýho kopce takovou úzkou lesní pěšinkou. To znamená, že kočár musíme nýst celou dobu v ruce a jelikož je to fakt kopec, tak každých 100 m zastavujeme a odpočíváme. Na těch prvních 2 km se totálně odrovnáme a už jen doufáme, že zbytek trasy nějak přežijeme. Pak už v dáli vidíme asfaltku a radujeme se, že teď už se nám krásně pojede.

Výletníci v Krušných horách

Takhle uprostřed Krušných hor je to docela mrtvoučký, kdo by taky kam chodil v listopadu ještě když celej den prší. Jediný, co po cestě potkáme je tenhle domeček, kde aspoň v klidu můžu nakojit a alespoň na chvíli si sednout a pak už pokračujeme po asfaltce dál.

Náš odpočívací domeček

Proč jsme se ale sem do té pustiny vůbec vydávali? Naším hlavním cílem je bývalý důl Rolava. Už někdy v 16. století se tady těžil cín a na začátku 20. století se k tomu přistavěla tahle obří fabrika, kde se ruda zpracovávala. Prý v továrně pracovali i váleční zajatci. V dnešní době tady stojí torzo železobetonové stavby - pár sloupů, polorozpadlý stropy, schodiště končící v půlce, sýpky plný rudy a podobný polorozpadlý stavby. 

Uvnitř fabriky na cín v Rolavě

Hned vedle ještě narážíme na betonovou kruhovou nádrž, která dřív sloužila k plavení rudy a nyní už jako celej zbytek areálu slouží jen pro potěšení turistů. Cely místo má fakt zvláštní atmosféru, ještě navíc v tomhle pochmourným počasí. Nechci říkat, že je to strašidelný, ale tak trochu divný to určitě je. Pak už opouštíme Rolavu a pokračujeme dál po naplánované trase.

Nádrž u dolu Rolava

Počasí nám fakt nepřeje, chčije fakt celej den. Takže musíme být pořád v pláštěnkách a jak tu není ani hospoda a nic, tak se nemáme kam schovat a vlastně ani kde zastavit. Člověk v tom lijáku nechce stát jen tak uprostřed ničeho a odpočívat, takže jdem skoro celou cestu bez zastavení.  

Vstup na vlastní nebezpečí

To se na nás podepíše večer, kdy dorazíme do penzionu. Vysušíme se a zajdeme na večeři, kde se podávají plněný knedlíky s uzeným masem a zelím. Vyčerpaní a najezení v příjemným teple penzionu na nás padne únava a usneme všichni tři během chvilky jako miminka.


Trasa pěšky: 19 km, 5,5 hod

Mapa našeho pěšího výletu u Nových Hamrů




Žádné komentáře: