neděle 12. dubna 2020

Okruh podél řeky Střely se zastávkou v Rabštejně

Ráno se probouzíme na chalupě v Potvorově a dobrý dvě hodiny čekáme, než se vzbudí zbytek osazenstva. Řeknu vám, je to takový zvláštní vzbudit se u někoho na návštěvě jako první, ale nějak si poradíme. Proběhne snídaně, mazání svačiny a pak už všichni čtyři i s Terkou nasedáme do auta a míříme do Rabštejna nad Střelou.

U zříceniny Sychrov

Hned jako první zamíříme ke zřícenině hradu Sychrov, odkud je moc hezkej výhled do okolí. Moc tam z toho nezbylo, ale i tak je fajn sem vyrazit. Celkově je toho v Rabštejně strašně moc, i přesto, že je to nejmenší historický město u nás a žije tu jen 25 lidí. Je tu zámek, kostel, dvě zříceniny hradu, bývalý klášter, stavby lidové architektury a spoustu dalšího. My se ale na všechno podíváme jen zvenku, jelikož je kvůli nouzovýmu stavu pořád všechno zavřený. 

Svačina a odpočinek po cestě

My se napojujeme na zelenou a jdeme skrz louku a poté podél řeky Střely až do Železnýho Hamru, kde konečně narážíme na visutej most, kterým se můžeme dostat na druhej břeh. No řeknu vám, je to poměrně dobrodružná cesta, protože ani most, ani stezka ve strání nad řekou nejsou úplně bezpečný. Nicméně celý údolíčko je moc krásný a klidný, nikde ani noha.

Visutej most přes řeku Střelu

Na druhým břehu se jde podél řeky jen chvíli a pak už musíme překonat poměrně strmej kopec a dostáváme se do lesa, kde se napojujeme na asfaltku a jsme jakoby ve výšce nad Střelou, odkud můžeme pozorovat celý údolí jako na dlani. Zamíříme i k Rabštejnskýmu vodopádu, kterej je ale napůl vyschlej a bez jeho návštevy byste se určitě obešli. 

Malebné údolí řeky Střely

Pak si ještě obejdeme Rabštejn zprava, abychom si náš okruh trochu prodloužili a taky viděli břidlicovej lom. Tam se totiž získávala tak kvalitní střešní břidlice, že ji chtěli i na Pražskej hrad a katedrálu Sv. Víta. Pak nás naučná stezka dovede až k jezu, kde svačíme a pak už projdeme městečkem zpátky k autu.

Břidlicový lomy v Rabštejně nad Střelou

Jelikož jsou pořád všechny restaurace zavřený, zastavujeme se na zpáteční cestě v Žihli alespoň v obchodě pro nanuka, ať máme odměnu za túru. Pak už dorážíme zpátky na chalupu, kde na nás čeká bramborová polívka. Poděkujeme, rozloučíme se a míříme i s Terkou zpátky do Prahy z tohoto skvělýho velikonočního víkendu.

Trasa pěšky: 10 km, 3 hod

Mapa výletu kolem řeky Střely


Žádné komentáře: