sobota 18. dubna 2020

Dvě pražský rozhledny během jednoho výletu

Dneska nás čeká takovej malej odpolední sobotní výlet. Hned po obědě sedáme do auta a vyrážíme směrem do Kyjí, kde u Kyjskýho rybníku necháváme zaparkovaný auto, vemem všechny věci a můžeme směle vyrazit vstříc dalšímu dobrodružství. 

My tři opět na výletě

Nejdřív jdeme po hrázi rybníka a obdivujeme kachny a jinou vodní havěť a pak už nás cyklostezka vezme podél potůčku dál k rodinným domkům, kdy ze jedním odbočíme prudce vlevo a napojíme se na lesní pěšinku vedoucí poměrně dost do kopce. A to je dobrý znamení, jelikož míříme na rozhlednu, a ta by přece na kopci být měla.

Na hrázi Kyjskýho rybníka

Dorážíme do lesoparku Čihadla a zanedlouho se před náma vyloupne fakt hezká stavba - rozhledna Doubravka. Jsou to jakoby tři dutý válce opřený o sebe a dohromady tvoří fakt zajímavej tvar rozhledny. Celá stavba je z ohýbanýho akátovýho dřeva a kolem ní je spousta naučných cedulí, kde si můžete přečíst o architektovi, samotné výstavbě nebo o tom, kde se nachází podobný stavby. A nebo se můžete na cedule vykašlat a radši se občerstvit ve stánku, kterej je hned pod rozhlednou. Výběr je na každým. 

Před rozhlednou Doubravka

Rozhledna je volně přístupná, akorát je tam omezení počtu osob pro vstup nahoru - 9 lidí a víc ani ťuk. Ne že by byla rozhledna chatrná, ale už jsem stála na pevnějších konstrukcích. Vylezeme tedy jedním ze tří válců nahoru a kocháme se výhledy. Na to, že jsme ještě v Praze, je výhled víc než slušnej a okolo je i dost zeleně. 

Cesta dolů z rozhledny

Pak už je na čase se posunout dál a pěkným hájkem pokračovat až k vodní ploše jménem Pískovna. To je takovej napůl močál, kde žije strašná spousta žab, což usuzuju z mocnýho kvákání rozlíhajícího se všude kolem. 

Na pikniku

A tam se potkáváme s Pájou a Jirkou, kteří jsou tu na kole a společně se usazujeme na takovej menší piknik na trávu na krásným místě. Je to v parčíku u Nejmenší pražské rozhledny, ano toto je opravdu její název. Je to jen vyvýšenej jehlan, odkud toho ani není moc vidět, ale je to taková kuriozita. 

Nejmenší pražská rozhledna

Hned v okolí je taky několik laviček a geologickej park, což spočívá v tom, že u chodníku stojí obří šutry s popisama, kterej je kterej. Celkově je to fajn místo, dobře tam pokecáme a pak už nastává čas se zase rozdělit.

Pět piknikářů

My pokračujeme směrem zpátky k autu, ale jelikož neradi chodíme stejnou cestou, bereme to nazpátek kolem koní a podél Rokytky. Pak procházíme skrze nějaký mokřady, takže jsou tam vybudovaný dřevěný rybníčky, který nás dovedou až na okraj lesa, kterým se dostaneme zpátky ke Kyjskýmu rybníku, kde máme auto.

Na chodníčcích podél mokřadů

Nasednem, dojedem přes celou Prahu až k nám domů a ten den už nic moc neuděláme. Máme dobrej pocit ze super výletu i v téhle korona době a jsme rádi, že můžeme aspoň někam vyjet a aspoň s někým se potkat. Tak příště zas!

Trasa pěšky: 8 km, 2 hod

Mapa okruhu v přírodním parku Klánovice - Čihadla



Žádné komentáře: