sobota 13. června 2020

Ústa, ucho a oči vytesaný ve skále na Vysočině

Je sobota a nám začíná náš prodlouženej víkend na Vysočině. Z Prahy se pěkně dokodrcáme po D1 až k Humpolci, kde sjedem z dálnice a pokračujem po okreskách až do Lipnice nad Sázavou. Tam máme sraz se zbytkem naší výpravy a můžeme začít výletovat.

My tři v okolí Lipnice nad Sázavou

Nejdřív se projdeme po městečku a následně zamíříme k hradu, kde se zrovna natáčí nějaký film nebo seriál. Já jako obvykle nikoho slavnýho nepoznávám, ale to už je klasika. No a na celou prohlídku hradu se nám nechce, jelikož máme v plánu výlet, a tak se jdeme podívat aspoň na nádvoří, kde si kupuju pohled. 

Nádvoří hradu Lipnice nad Sázavou

Z hradu už míříme na naplánovanej okruh, kterej nás má zavíst na tři velice zajímavý místa. Tím prvním, ke kterýmu dorážíme, je zatopenej lom. Je tam zrovna nějaká rodina s dětma a koupou se. Lom na koupání není ale tím hlavním lákadlem, proč sem lidi chodí. Tím je totiž obří pusa vytesaná do skály. Tohle dílo se jmenuje Ústa pravdy a je součástí národního památníku odposlechu. Ten má totiž víc součástí, ale k těm se dostaneme později.

Obří ústa vytesaný ve skále

Celý místo je naprosto kouzelný a žádný jiný sochařský dílo mě nikdy nazaujalo tak jako právě toto. Není tu ani moc dlouho, bylo odhaleno až v roce 2006 a jeho autorem je Radomír Dvořák. Jakmile doobdivujem tohle veledílo, musíme se vrátit na okruh a pokračovat k další části památníku národního odposlechu, kterým je podobný sochařský dílo.

Přebalovačka po cestě

Nedaleko totiž leží další zatopenej lom a nad ním se tyčí další reliéf, ale tentokrát ucha. Boltec ve skále se nazývá Bretschneidrovo ucho a má symbolizovat špiclování. Ještě jsme toho úplně moc neušli a už jsme viděli tolik zajímavýho. Tenhle okruh není vůbec dlouhej a dá se tam toho spousta vidět, takže ideální pro rodiny s dětma. 

Ucho ve skále u Lipnice nad Sázavou

My ale míříme ještě trošku dál po žluté turistické značce a po pár kilometrech nás čeká poslední, třetí část památníku, která se jmenuje Zlatý voči. Fotka je v úvodu článku a oči tam nejdou moc vidět, ale každopádně je to zase sochařský dílo v zatopeným lomu. Je to teda nesmírně povedenej okruh, kde je rozhodně co obdivovat! Pak už se vracíme po zelené zpět do Lipnice nad Sázavou, kde nemáme v plánu nic jinýho než oběd.

Oběd v Haškově restauraci

Zamíříme do restaurace U České koruny, která není jen tak obyčejnou hospodou, ale má svou historii a svoje kouzlo. Žil tu totiž Jaroslav Hašek a psal tu své Osudy dobrého vojáka Švejka. A co víc, provozovatelé restaurace jsou jeho vnuci, pánové Haškovi. A nejen kvůli atmosféře to do restaurace táhne spoustu lidí. Vaří tu totiž výborně. my ochutnáme, guláš, roastbeef, výpečky a sladký knedlíky a každý z těchto jídel je výborný. Určitě tuhle restauraci navštivte, když budete někde poblíž.

Naše ubytování v Zálesí

Najezení pak sedáme do auta a míříme do osady Zálesí, kde máme rezervovanej pobyt v usedlosti Gernstein. Je to krásnej dřevěnej srub s mysliveckou výzdobou a moc se nám tam líbí. Dokonce je i na večer tak pěkně, že se oblečem do plavek a jdem vyzkoušet místní jezírko. Je v něm voda filtrovaná přes písek a rostlinky, takže žádnej chlór a je v něm část pro malý i velký, plavce i neplavce. 

Dětské vyžití na usedlosti Gernstein

Celkově je celý místo dost uzpůsobený pro děti, je tu spousta hraček, autíčko, kočárek, houpačky, pískoviště, no prostě vše, co budou děti na dovolené potřebovat. Tohle místo určitě můžeme doporučit. No a po večeři už jen ulehneme k sladkýmu spánku a těšíme se na výlet, kterej nás čeká další den!

Ubytování: Usedlost Gernstein
Trasa pěšky: 6 km, 2 hod

Mapa okruhu okolo Lipnice nad Sázavou

Žádné komentáře: