čtvrtek 23. května 2019

Adršpašsko-teplické skály s tříměsíčním miminkem

Ráno se vydatně nasnídáme, dostaneme párky a naštěstí i nějakou marmeládu a pak už můžeme nasednout do auta a popovíst se do Teplic nad Metují. Tam zaparkujeme u místního nádraží a sedáme na vlak do Adršpachu.

Vlakem do Adršpachu

Naše kroky vedou do infocentra, kde si chceme vyzvednout brožuru s úkolama, který se můžou plnit po cestě. Dozvídáme se však, že trasa s úkoly bohužel nevede skalami, ale začíná
zde v Adršpachu a vede do okolí. To je velká škoda, nicméně kdyby měl někdo někdy cestu a chtěl podniknout výpravu plnou hádanek, může se vydat plnit questy na Křížový vrch nebo Zámecký vrch.

U jezírka v Adršpašských skalách

S úkolama teda máme smůlu, a tak kupujeme lístek do Adršpašských skal a vydáváme se dovnitř. Vstupný není ani nijak drahý, lístek pro dospělýho vyjde na 120 Kč. Díky tomuhle článku se dokonce dovídáme, že člověk nemusí kupovat dva lístky - jednou do Adršpašských a jednou do Teplických skal, ale dá se udělat taková věc, že si člověk koupí lístek jeden a pak skalami prostě projde. Není to asi úplně legální, ale prostě se to tak dělá. Celkově nechápu, jak je vůbec možný to, že si Adršpašsko-teplický skály nějak rozdělily dvě společnosti a vybírají vstupný dvakrát.

    
Spousta dobrodružných cest ve skalách

Hned jako první narážíme na krásný blankytně modrý jezírko a pak se rozhodneme jít okruh v protisměru. Protože i přesto že je květen, počasí není nic moc, tak je ve skalách dost turistů. O prázdninách je to tu prý šílený, začnou nájezdy Poláků a není tu k hnutí, takže v létě sem určitě nejezděte.

Narazíme i na zbytky sněhu

Cestou vidíme spoustu zajímavých skalních útvarů a skoro každá skála má svoje jméno. Vidíme slavný Milence, Starostu a Starostovou nebo třeba Rukavici. Vidíte ty čtyři prsty a palec?

Skála Rukavice

Procházíme taky kolem spousty jezírek, studánek, vodopádů, pak jdeme taky chodníčkem mezi skalami a je to fakt hodně zajímavý. Pauzu si dáváme v přístřešku, kterej se nachází u nástupu na lodičky. Ve skalách se totiž můžete i projet na pramici. Tenhle zážitek však neabsolvujeme, protože na tříměsíční mimi tam stejně nemají záchrannou vestu. I tak se všichni diví, že tenhle výlet zvládáme s tak malým miminkem a téměř každej kolemjdoucí musí tuhle skutečnost komentovat.

     
Zajímavá místa v Adršpašsko-teplických skalách



Pak už se vydáváme po žluté do Vlčí rokle, odkud pronikneme až do Teplických skal. Ty jsou taky zajímavé, ale řekla bych, že už ne tolik jako Adršpašské skály. Jsou tam taky různý skalní útvary a občas jsou nějaký pojmenovaný, ale určitě jich tam není tolik.

Chodníček v Adršpašsko-teplických skalách

Část okruhu je navíc uzavřena kvůli hnízdění sokolů, tak vlastně ani nevidíme všechno. To nám ale zas tak nevadí, skal už dneska bylo dost a délka trasy nám i tak bohatě stačí. Musíme totiž ještě po zelené dojít až do Janovic, odkud nám jede vlak zpátky do Teplic, kde máme zaparkovaný auto.

Na cestě do Janovic

Vítězoslavně dorážíme zpátky do chatky, kde si dáme sprchu a míříme na večeři. Je guláš, což je po takovým velkým výletu ideální vydatný jídlo a tak ho zblajznem a pomalu se vydáváme na kutě.

Večerní guláš


Trasa pěšky: 11 km, 4 hod 20 min

Trasa Adršpašsko - teplickými skalami



Žádné komentáře: