pátek 24. května 2019

Park, kolonáda a trhy ve městě Kudowa Zdrój

Poslední den naší dovči se nese ve znamení dlouhé cesty. Chystáme se totiž odjet odtud z Náchodska až na Moravu k Olomouci, a to nám samozřejmě nějakej čas zabere. A tak se ráno nasnídáme, sbalíme si věci a vyrážíme na cestu.

Malá cestovatelka

Světe div se, nejrychlejší cesta má být přes Polsko, a tak se vlastně i podíváme do zahraničí! Naše první zastávka je v
lázeňským městě Kudowa Zdrój (česky Lázně Chudoba). Zaparkujeme ve vesnici Czermna/Čermná, která leží na česko-polské hranici a vydáváme se do centra města.

Původně jsme měli ještě v plánu zajet do kostnice v Czermne, ale z jejich webu nějak nejsme schopni určit, kdy a jestli vůbec se tam dá dostat, takže tuhle zajímavost si necháváme na příště. Kdyby měl někdo zájem, jedná se o unikátní kapli vyskládanou kostmi a lebkami, která byla zbudována na konci 18. století a kosti sem přemístil místní farář z hrobů obětí válek a cholery.

V parku ve městě Kudowa Zdrój

Jdeme po hlavní cestě dolů z kopce a první zajímavost, na kterou narazíme jsou tři sochy hudebních nástrojů - klavír, harfa a kontrabas. Jsou moc hezký a v parku se krásně vyjímají. Pak pokračujeme ulicí se spoustou obchůdků a kavárniček a kupujeme si pohled a taky zmrzlinu. Sluníčko krásně svítí, poslední den dovči se počasí umoudřilo a my si užíváme teploučka v Polsku. 

Socha harfy v Kudowě Zdróji

Procházíme i lázeňskou kolonádou a udržovaným parkem, kde všechno kvete. Mají to tu fakt hezky načančaný, což bude asi hlavně pro lázeňský turisty. Zase si nedělám iluze, že by takhle vypadalo každý polský město. Taky už jsme v Polsku na pár místech byli a takhle hezký to teda standardně nebývá.

Naší poslední zastávkou je trh. Takový to typický polský tržiště se stánkama s hadrama a jídlem a taky sádrovýma soškama. Naším hlavním cílem je jídlo! Chceme něco zajímavýho ochutnat a něco taky dovíst domů jako suvenýr z cest. A kupujeme tam vlastně ještě jednu věc. Sádrovou želvu tatovi na zahradu! No podívejte, jakej tam je těchhle ptákovin výběr.

Sádrový zvířata na trhu v Polsku

Pak už se vracíme i s želvou a vším harampádím zpátky k autu a pokračujeme podél česko-polské hranice. Uděláme si ještě poslední zastávku v Polsku v obci Medzilesie, kde si v obchodě Biedronka kupujeme něco na zakousnutí a pak už přejedeme zpátky do Česka a přes Zábřeh dorážíme domů k našim. Plni zážitků z celýho třídenního putování usínáme a těšíme se na další výlet.

Trasa pěšky: 7 km, 2 hod

Procházka po městečku Kudowa Zdrój




2 komentáře:

Anička řekl(a)...

budulínek :-) příště jedem s Kubou s Váma na výlet :) musíme někam vyrazit, aspon po česku, když nám to dovolí :)

Peťa Podešvová řekl(a)...

No to je jasný! Musíme zas něco vymyslet, ať to bude kdekoliv ;-)