pondělí 27. května 2019

Stezka Valaška s kočárkem

Je pondělí a my se rozhodneme jet na výlet na nově otevřenou stezku Valaška. O víkendu tam prý bývá strašně moc lidí a jelikož naši mají volno a my dva jsme na mateřské, tak nám nic nebrání vyrazit hned z kraje pracovního týdne.

S kočárkem nad propastí

Po cestě do Beskyd se zastavujeme hned za Valašským Meziříčím v oblíbeným Cyrilově pekařství v Hrachovci. Je vyhlášený především
frgálama, ale mají tam i spoustu jinýho pečiva, a tak si kupujeme svačinu a pokračujem v cestě. Kolem deváté dorážíme na parkoviště na Pustevnách a ani nemrknem a už jsme o stovku lehčí. Turismus je v těchto končinách tvrdej byznys.

Dřevěnice na Pustevnách

Od parkoviště se s kočárkem plahočíme do poměrně strmýho kopce, kdy je cesta kamenitá a moc to nejede. Každopádně zvládli jsme už i horší terény, takže zas taková hrůza to není. Po cestě vidíme vyřezávaný sochy ze dřeva, který tady zbyly z víkendové řezbářské akce. No a zanedlouho dorážíme ke stezce Valaška. U vstupu vytasíme přes dvě stovky za každýho. Jak říkám, byznys je byznys. Ale musím uznat, že to stálo za to.

Část stezky Valaška s himalájským chodníkem

Stezka Valaška je taková ta moderní jakoby rozhledna, která je ale monumentálních rozměrů. Není to jen jedna vyhlídková věž, je to taková stezka v korunách stromů, která vede až vysoko nad jejich vrcholky, kde nabízí krásný výhledy. 

Je to takovej širokej dřevěnej chodníček vedoucí vzhůru, kde po cestě potkáváte ještě nejrůznější atrakce. Například hned na začátku jsou nějaký dřevěný sochy zvířat, pak jsou tam naučný cedule a pro děti taky trampolíny, pak obří pytle, ve kterých si můžete odpočinout, taky je tam himalájský chodník a vše vrcholí skywalkem, ale o tom později.

Dřevěnej medvěd na stezce Valaška

Jelikož je to širokej dřevěnej chodník, v pohodě se tam dostanete i s kočárkem a dá se tam opravdu příjemně vyjet. Pokud si ovšem neusmyslíte jet po tom himalájským chodníku jako my. To je takovej visutej most stlučenej z křivých dřevěných klacků, kterej se mírně kýve. Vypadá to fakt parádně, co znám z fotek z Nepálu, má to úplně stejnou atmosféru. Ale teda bacha, s kočárem je to docela opruz. Samozřejmě se to ale dá objet hned vedle po pěkné cestě.

Začátek himalájskýho chodníku

Pak už dorážíme úplně nahoru, kde je již zmiňovanej skywalk. To je něco jako vyhlídková plošina předsunutá mimo rozhlednovou věž a místo podlahy má jen sklo - snad tvrzený. No a pokud se nebojíte, tak se tam můžete podívat a pod váma je ohromnej výhled do údolí plnýho stromů a máte pocit, jako byste byli úplně v oblacích. Fakt moc povedený.

Skywalk - plošina v oblacích

Pak už opouštíme stezku Valaška a vydáváme se po krásně hřebenovce ideální pro kočárek směrem na Radhošť. Po cestě míjíme sochu Radegasta, u které je stánek s občerstvením, kde se samosebou občerstvujeme. Život je totiž hořký, bohudík. 

S mimi před sochou Radegasta

No a pak už šlapeme dál až nahoru na vrchol Radhoště ke kapli Sv. Cyrila a Metoděje. Je to fakt moc hezkej kostelík, vevnitř je milej pán, od kterýho si kupuju pohled a pak už zbývá jen udělat si fotku a můžeme zase zpátky stejnou cestou dolů na Pustevny. Dalo by se jít i trošku jinudy, ale s kočárkem je to jinde nesjízdný. Nicméně cestu si užijeme i tak a krásnej desetikilometrovej výlet za krásama Beskyd je za náma.

Cyrilometodějská fotka na Radhošti

Na závěr se ještě po cestě stavujeme na jídlo v restauraci Zavadilka, kde si dáváme zvěřinovej guláš, halušky, nějaký kuřecí pracny a sladký knedlíky a pak už s naplněnýma bříškama můžeme přežít cestu do Hluboček, kde pak večer plní zážitků uleháme ke spánku.
   

Trasa pěšky: 9,5 km, 3 hod

Mapa našeho výletu s kočárkem


Žádné komentáře: