sobota 22. února 2020

Pěší přesun do Říma přes Castel Gandolfo

Ráno balíme všechny naše věci a stěhujeme se zase o dům dál. Máme totiž v plánu dojít pěšky přes městečko Albano Laziale až do Castel Gandolfo, což je letní sídlo papeže. Když se ráno loučíme s domácíma a osvětlíme jim náš plán a nevěřícně zírají a dokonce nám nabídnou i odvoz. Ten my ale nepříjmáme, chceme si přeci udělat výlet.

Stěhování z Cechiny do Říma

A tak se vydáváme uličkama mezi domečkama, který vlastně ani neskončí, a už se z jednoho města stává druhý a v cuku letu se objevujeme v Albano Laziale. No vcuku letu s batohama, kočárkem a miminem to úplně není, je to tu docela kopcovitý, ale zmákneme to.

V Albanu si pak ještě vyšvihneme úplně největší kopec, kterej ale vede k hodně zajímavýmu místu, kterým je starověkej amfiteátr. Dovnitř se bohužel nedostáváme, ale to nevadí, jelikož z tohodle kopce je stejně nejlepší výhled na celou jeho krásu.

Amfiteátr v městečku Albano Laziale

Pak už pokračujeme dál dolů z kopce do centra města, kde se zastavujeme na náměstí na svačinu a chystáme si jazýčky na italskou zmrzlinu se skvělýma recenzema, ale je bohužel zavřeno a prodejna je v rekonstrukci. No co se dá dělat, musíme pokračovat i bez zmrzky. Pak už se objevujeme u cesty Viale Giovanni Paolo II, podél níž vede bezvadná cyklostezka jak pro kola, tak pro pěší. Konečné pořádná cesta na kočárek!

Nazdobené kolo u jedné z kavárniček

Touhle cestou dorazíme až do Castel Gandolfo, což je malebný městečko a taky letní sídlo papeže. Před dvěma lety dokonce otevřeli část papežských zahrad i veřejnosti a kdo chce (a hlavně zaplatí), může se podívat dovnitř. My se chceme podívat, ale stačilo by jen tak juknout někde přes plot, protože vstupný je docela drahý a navíc dovnitř se může jedině s průvodcem na nějakou dlouhou tour a člověk si to tam nemůže projít sám, zastavit se kde chce, sednout si kde chce ani přebalit kde chce. Takže na komentovanou prohlídku se nechystáme, ale nahlídnutí přes plot se nám bohužel taky nepoštěstí, jelikož je celý to velký území obehnaný asi třímetrovou betonovou zdí bez jakýhokoli okýnka k nahlídnutí. No nic, musí nám stačit foto z internetu.

Papežské zahrady v Castel Gandolfo

Když dorazíme do městečka, tak prvně zamíříme k vyhlídkové terase na jezero Lago di Albano. Je taky vulkanickýho původu, jako Lago di Nemi, ale je mnohem větší a díky papežovu sídlu, půjčovně loděk, plážím a dalším atrakcím i mnohem turističtější. I když teď v únoru pláže narváno nemají, v létě tu může být dost plno.

Lago di Albano v pozadí

Pak už dorážíme všelijakýma křivolakýma uličkama na náměstí, kde nakoupíme pohledy a na chvíli si odpočineme na lavičce, abychom nabrali síly, jelikož nás dnes čeká ještě cesta do Říma. Jedeme vlakem Trenitalia ze stanice Castel Gandolfo až na hlavní nádraží v Římě - Rome Termini. Vlaky jsou v Itálii fakt spolehlivý a dokonce i moderní a čistý a vůbec nejsou drahý, takže perfektní způsob přepravy. Spoje většinou hledám na webu Rome2rio.

My dvě v Castel Gandolfo

Když dorazíme do Říma, strašně nás zaskočí těch strašně moc lidí. Za poslední tři dny našeho pobytu po malých klidných italských městečkách je to docela šok, ale nezbývá než si na třímiliónový město zvyknout. Rozhodneme se od nádraží až na ubytování dojít pěšky, abychom poznali to pravý město a ne jen centrum přeplněný turistama. Je to necelých 5 km a navíc po cestě máme naplánovanou zastávku ve vyhlášeným bistru Radici. Tam dorážíme docela v nepravej čas, kdy Italům začíná siesta, takže se nemůžeme posadit, ale jsou aspoň tak hodní a zabalí nám jídlo s sebou. Ani jeden z nás netuší, co jsme si objednali, ale je to moc dobrý, a to je hlavní. Řekla bych, že je to něco na způsob lasagní s mletým masem a cuketou.

Výborný jídlo z bistra Radici v Římě

Pak už konečně dorážíme na naše ubytování, který teda není v úplně hezké čtvrti, ale to je fuk, stejně jsme většinu dne pryč. Přijde nás ubytovat postarší pán, kterej nám naštěstí pomůže s kočárkem do třetího patra bez výtahu a po úzkým a místy točitým schodišti. Z celé té cesty jsme tak unaveni, že už se jenom vybalíme, najíme a ulehneme ke spánku.

Ubytování: AirBnb Řím
Trasa pěšky: 13 km, 4 h 10 min

Mapa trasy z Cechiny do Castel Gandolfo a mapa trasy v Římě z nádraží do ubytování



Žádné komentáře: