pátek 21. února 2020

Trek kolem jezera Lago di Nemi

Ráno vstaneme v 6. Ne že bysme si na dovče nastavovali budík, ale my máme budík vždy u sebe v postýlce a ten navíc nezaklapnete. Jsme samozřejmě rádi, že aspoň nevyspáváme a máme tak celej dlouhej den před sebou. Čeká nás totiž výlet k jezeru Nemi!

My tři a Lago di Nemi v pozadí

Nedaleko od našeho apartmánu, asi 10 min pěšky se nachází zastávka autobusu, odkud máme dojet do městečka Genzano di Roma. Vyznat se v jízdním řádu a v zastávkách v téhle oblasti mě stálo spoustu drahocennýho času a Jirku pak i peněz, ale o tom později.
Každopádně doporučuju aplikaci do mobilu Cotral. Na jejich webu totiž nejde vyhledávat spoje, což aplikace umožňuje a navíc v ní máte i aktuální polohu busu (Tempo reale - celá aplikace je samozřejmě pouze v italštině).

A tak čekáme na zastávce a v aplikaci sledujeme bus, kterej se k nám blíží a pak celí šťastní nasedáme. Řidič si řekne za dva lístky neskutečných 14 Euro. Přijde nám to nějaký divný, protože jedeme asi 7 km, ale on dělá že nerozumí a strká nám do ruky dva lístky, na kterých je skutečně částka 7 Euro, ale datum někdy z loňskýho léta. Ukazuju mu divný datum, ale on, že je vše v pořádku. Pak ještě studuju na netu, že by lístky měly stát kolem 1 Eura. Nedá mi to a když vystupujeme, jdeme mu to ukázat. On na nás mluví italsky a je mu to šumák. 14 Euro v kapse a je spokojenej, podvodníček. Dokonce se nás zastává i jeden cestující, co umí anglicky a radí nám, ať si příště koupíme lístky ve stánku a tak taky učiníme. 

Čekáme na zastávce na bus

Objevujeme se tedy v Genzanu, kde se každoročně v červnu koná slavnost Infiorata, kdy je jedna z ulic posetá mozaikami z květin. Na jednu stranu mě mrzí, že tu krásu nevidíme, na stranu druhou je v městečku klid, nikde jedinýho turisty, ale jen skutečnej život místních obyvatel. V Genzanu se zas až tak dlouho nezdržíme, protože naše kroky vedou k jezeru Nemi.

Květinová slavnost v Genzano di Roma

Prvně se zastavíme ještě na jedné terásce, odkud je parádní výhled na Lago di Nemi. Jezero je sopečnýho původu a leží v bývalým kráteru, proto ten okrouhlej tvar obklopenej horama. Fakt pastva pro oči.

Vyhlídka na Lago di Nemi

My se však rozhodneme celé jezero obejít a kochat se jeho průzračnou vodou. Nejdřív jde cesta dost z kopce a místy je i rozbitá, takže s kočárkem by to nebylo úplně ideální, ale dalo by se. My jsme si ale ráno raději vzali nosítko, protože v Itálii člověk nikdy neví, do čeho jde. Na břehu jezera už je hezká asfaltka, pár lidí tam běhá, někdo jede na kole, jiní se jen tak procházejí. 

Mapa našeho okruhu kolem jezera Nemi

Nikde teda není nějaká lavička nebo přístřešek a tak vlastně jdeme skoro celou první půlku cesty bez zastavení až k muzeu románských lodí. Z recenzí a fotek jsme usoudili, že to pro nás nebude až tak důležitý a tak se nasvačíme, vyměníme nosítko a pokračujeme. 

Na cestě s rákosím u jezera

Cestou potkáme opět dost domorodců, kteří se nadšeně rozplývají nad naším miminkem a my se s nima aspoň trošku snažíme bavit, i přesto, že italštinou nevládneme. Každopádně je to od nich moc milé a je strašně fajn, jak tohle místo není vůbec turistický.

Na cestě s italskou sušenkou

Pak už dorážíme zpátky do Genzana, kde chvilku jen tak lenošíme na lavičce a pozorujeme místní dění. Vyhříváme se na sluníčku a je nám fajn. Pak si ještě skočíme do obchodu pro něco dobrýho k snědku a pití. Vybereme si džus Pompelmo s tím, že pomelovej džus jsme ještě neměli a když se pak napijeme grepovýho moku, jsme mírně zklamaní. Překladač nám naše zklamání jen potvrzuje. S jídlem se zastavíme na lavičce před školou a u kusu žvance zase pozorujeme místní děti, jak chodí domů ze školy a dělají vylomeniny. Pak už se rozhodneme vrátit zpátky domů a s lístkama z trafiky si štrádujeme do busu.

Pohoda na lavičce v italským Genzanu

Doma si pak uvaříme vynikající těstoviny s boloňskou omáčkou a parmezánem, uděláme si k tomu i čajík a všichni tři se pořádně nadlábneme. Po takovým výkonu si to taky zasloužíme! 

Šéfkuchař servíruje večeři

Uleháme spokojeni s dnešním výletem a plni zážitků od jezera Nemi a můžeme se těšit na další italský dobrodružství, který nás čeká už zítra!

Ubytování: AirBnb Cecchina
Trasa pěšky: 8 km, 2 h 40 min






Žádné komentáře: