čtvrtek 20. února 2020

Řím Ciampino - s kočárkem pěšky z letiště do městečka Cecchina

Jelikož jsme se letos jaksi nedostali na lyže, rozhodli jsme se objevovat krásy evropských měst a vydáváme se tak prozkoumat a taky se tak trošku ohřát do Říma. Je to Sabinčin první let, tak jsme se docela připravovali, jak odbavit kočárek a podobně, ale nakonec vše zvládáme s přehledem. V Praze na letišti mají dokonce dětskou místnost, kterou hned využíváme a jelikož je hodně brzo ráno, jsme tu úplně sami. A tak než nastane sedmá hodina, kdy máme odlítat, strávíme alespoň příjemně čekání na houpacím koníkovi.

Místnost pro děti na letišti Praha

Kolem deváté už přistáváme v Římě (Ciampino) a na rozdíl od všech ostatních cestujících, kteří stojí mega dlouho frontu na lístky na mhd, my vyrážíme
i s kočárem a batohama pěšky na starořímskou cestu Via Francigena! Do městečka Santa Maria delle Mole je to necelý 4 km, takže parádní procházka historickou cestičkou lemovanou jehličnanama.

My tři v letadle

Je krásně, hrozně si užíváme toho teploučka, který u nás v únoru rozhodně nehrozí a tlačíme kočárek. Cesta ale není pro kočárky úplně nejlepší, občas tam jsou fakt velký balvany, mezi kterýma se může zaseknout kolečko a je nutný kočár občas poponášet. Naštěstí to není 20 km, takže se to dá v pohodě zmáknout.

   
Krásná historická cesta z letiště Ciampino

Pak už sedáme na vlak a za necelý 2 Eura se necháváme dovízt do města Cecchina, kde máme rezervovaný AirBnb. Hned na nádraží nás mile překvapí místní trhy s čerstvým ovocem a zeleninou a hned si kupujeme za pár korun výborný krvavý pomeranče. Pak už se nějak dobelháme do našeho ubytka, který je mimochodem docela na kopci a tak dorazíme celí ufunění a konečně se zbavujeme batohů. Máme pro sebe celej byt i s kuchyní a zahradou s touhle bezva houpačkou. Domácí jsou moc milí, určitě můžeme tyhle hostitele doporučit.

Na zahradě našeho ubytování

Po mírným odpočinku se vydáváme na průzkum městečka a hlavně na oběd. V menších italských městech to není úplně nejlepší pro kočárky (taky jsme jich moc nepotkali), jelikož na dost místech chybí chodníky, nebo jsou široký půl metru s tím, že co 10 m je uprostřed vysazenej strom, takže často chodíte po silnici. Řidiči jsou na to ale zvyklí, takže na vás nikdo netroubí, nenadává a dost ohleduplně vás objíždí.

No a teď k tomu obědu. Na mapách jsem našla nejlepší podnik jménem Sciole na adrese Via Nettunense Nuova 20. Jako spousta italských byznysů, ani tenhle nemá web, což je však i známka toho, že to není komerční věc pro turisty, ale pěknej lokál pro místní. Nejdřív nás trochu zaskočilo, že neexistuje jídelní lístek a sama paní domácí ukazuje na sebe a říká, že ona je menu. Italsky nám tedy sdělí dnešní nabídku, kdy rozumíme pouze špagety carbonara a to druhý pomocí Google Translatoru zjišťujeme, že je vepřová kotleta. Objednáme si tedy od každýho jedno a litr vody k tomu a k překvapení všech Italů žádný víno. Jídlo je naprosto famózní a za cenu 20 Euro za všechno úplně legendární! Majitelé jsou navíc moc milí, mají strašnou radost ze Sabinky a pořád opakují Bambina bella bellissima a mluví u toho strašně vysokým hláskem. Nejsou jediní, komu přijdeme zajímaví. Mít v Itálii malý blond miminko je velká výhra. Všichni jsou na vás strašně hodní!

V restauraci Sciole

Pak si ještě projdeme město, aby nám hezky vytrávilo a po cestě narazíme na obchod DragonLand, kde se prodávají a hlavně i hrají různý fantasy a dobrodružný hry s panáčkama a kartičkama, kterým teda moc nerozumíme, ale moc to tam obdivujeme. Schází se tam kluci hrát hry a skládat nejrůznější komponenty k hrám. Je to vlastně takový malý muzeum a zapálenej majitel nám tam vše ochotně ukazuje a vysvětluje. 

Model věže potřebný ke hře

Nakonec to vememe domů přes supermarket Todis, kde uděláme takovej větší nákup, ať máme snídaně a svačiny a jdeme si brzo lehnout. Ono vstávání ve 4 a cestování s malým mimčem člověka trochu unaví, tak musíme načerpat energii na zítřejší objevování.

Ubytování: AirBnb Cecchina
Trasa z letiště: 4 km, 1 hod


Starořímská cesta



Žádné komentáře: