pondělí 6. července 2020

Degustace vín ve sklípku na Jižní Moravě

Pondělní ráno je pro mě docela zdlouhavý, jelikož čekám asi tisíc let, než se všichni ostatní vzbudí. Nicméně pak už konečně vyrážíme pěšky z kempu na autobusovou zastávku před aquaparkem, odkud chceme dojet do Mikulova.


Budoucí družičky na náměstí v Mikulově

A jelikož už je dost hodin, tak jedna z našich prvních zastávek je v restauraci Templ, kde si dáváme nějaký jídlo. Prostředí je tam moc fajn, mají tam bezva limonády a taky poměrně slušně vaří. Pak už projdeme na náměstí a po červené se vydáváme ven z města až k jeskyním Na Turoldu.

Turistky objevující Pálavu

Tam uděláme první zastávku na pití a nanuka a pak už se pomalu ploužíme dál po Svatojakubské cestě. Pod Tabulovou horou už se terén začíná mírně zvedat a naše tempo je ještě "vražednější" než doposud. Myslím, že nejedna z nás proklíná včerejší večer. 

S nevěstou v náručí

Těsně pod vrcholem se vedou spory o tom, jestli si to zkrátíme a střihneme to rovnou do Bavor, a nebo se hecneme a vystoupáme na Stolovou horu podle plánu. Naštěstí se hlasováním vybere delší trasa a my tak můžeme pokračovat ve výletění po dechberoucí Pálavě. Po cestě jsou krásný výhledy a těsně před Sirotčím hrádkem se stočíme doleva a zanedlouho dorážíme do Bavor, cíle naší cesty.

Venkovní posezení ve vinařství

Tam zapadneme do vinařství Burian, kde máme objednanou degustaci, ale ještě než to celý vypukne, sedneme k venkovnímu posezení a dáme si nějaký nealko a pochutiny ve formě sýrů a domácího chleba. Uděláme ještě venkovní foto před vinařstvím a pak už zapadneme do sklepa.

Degustační sklep v Bavorách

K jídlu dostaneme vynikající kuřecí maso a jako přílohu jáhly, všechno je výborný. Majitelé sklípku jsou moc milí a rozhodně tento podnik můžeme doporučit. Za cenu pár set na osobu máme perfektní večer spojenej s degustací vín, večeří a na pozdější hodiny jsou ještě připravený studený mísy. Veškerý info k degustaci lze najít tady v dokumentu.

Večeře ve sklípku

Po večeři začíná opravdová degustace! S panem vinařem jdeme do sklepa, kde je teda dost chladno, takže jsme nakonec všechny zabalený v dekách a pečlivě nasloucháme všem informacím týkajících se vína, od jeho pěstování, přes sběr až po jeho výrobu. Je to opravdu hodně zajímavý a nikdy bych nevěřila, že je to taková věda. Taky ochutnáváme hned několik vín a o každým z nich si vyslechneme, co vše by se v něm mělo dát cítit a v čem je specifický.

Degustace ve vinařství Burian na Jižní Moravě

Plný zážitků, nových informací a spousty zajímavostí pak usedáme zpátky do horní části sklepa, kde máme za úkol dopít zbytek láhví a ještě nás tam čekají studený mísy s pomazánkama, domácíma sýrama, klobásama, zeleninou a spoustou dalších dobrot. 

Výborný mísy ve vinným sklípku

Večer si neskutečně užijeme, je to pro nás velkej zážitek! No a pak už se vracíme taxíkem zpátky do kempu, kde už nic extra nevymýšlíme a jdeme si rovnou lehnout. Přece jen, byl to náročnej den! Doufám, že Jižní Moravu zase brzo navštívíme.

Trasa pěšky: 8 km, 2 hod 45 min
Ubytování: teepee v kempu Merkur

Trasa našeho výletu z Mikulova do Bavor






1 komentář:

Anna Cetkovská řekl(a)...

Naše tempo bylo opravdu vražedné :D ale bylo to nejvíc super Peti! :-)